Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NAČIN PRIVREMENE ISPLATE NOVČANIH SREDSTAVA S DINARSKIH I DEVIZNIH RAČUNA LICA S NAVRŠENIH 65 I VIŠE GODINA ŽIVOTA I IZDAVANJU PLATNIH INSTRUMENATA: Stariji od 65 godina po jednostavnijoj proceduri mogu da ovlaste nekog da im podigne novac


Građani stariji od 65 godina po jednostavnijoj proceduri mogu da ovlaste nekoga da im u banci podigne novac, rekla je zamenica guvernera Narodne banke Srbije Dragana Stanić i da je zbog toga uvedeno ograničenje podizanja do 80.000 dinara na šalterima u banci.

Ona je dodala da to ograničenje - do 80.000 dinara, ne važi za podizanje novca na bankomatima.

Stanić je rekla da penzioneri mogu da ovlaste nekoga po proceduri koja nije moguća u redovnim okolnostima - odnosno da popune formular banke, ili formular Narodne banke Srbije ili svojeručno napišu ovlašćenje koga ovlašćuju da podigne novac i koliko novca da podigne.

Ona je dodala da je potrebno da penzioneri pozovu banku i obaveste je o tome da žele nekoga da ovlaste, a da ih banka onda povratno zove da proveri da li su oni zvali.

Kada je reč o reizdavanju kartica, Stanić je rekla da ako banka ne dostavi karticu na kućnu adresu onda treba da pozove korisnika da odluči da li će nekoga da ovlasti da dođe u banku da preuzme karticu.

Prilikom podizanja sredstava lice koje podiže novac mora da ponese i ličnu kartu vlasnika računa.

Ukoliko se podiže veći iznos sredstava potrebno je najaviti banci.

Punomoćja za podizanje sredstava, za izdavanje/reizdavanje platne kartice i podizanje sredstava - movčana doznaka možete preuzeti na sledećem linku.

Izvor: Vebsajt RTV, 2.04.2020
Naslov: Redakcija