Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKE O PRIVREMENIM MERAMA ZA OČUVANJE STABILNOSTI FINANSIJSKOG SISTEMA I ZA DAVAOCE LIZINGA U CILJU OČUVANJA STABILNOSTI FINANSIJSKOG SISTEMA: NBS prihvatila predlog da se omogući zastoj u otplati kredita penzionerima koja se inače obavlja po osnovu administrativne zabrane


Odlukom Narodne banke Srbije Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje neće obustavljati administrativne zabrane od penzija po osnovu rata za bankarske kredite i to počev od isplate penzija za mart 2020. godine, potvrdili su iz penzijskog fonda.

Zastoj u otplati obaveza (moratorijum) odnosi se na kredite kod banaka i nastupio je 31. marta 2020. godine, s tim što moratorijum ne može biti kraći od 90 dana i trajaće sve dok vanredno stanje koje je uvedeno zbog pandemije bude na snazi.

Ovom odlukom Narodna banka Srbije je prihvatila predlog Fonda PIO da se, u skladu sa okolnostima, omogući primena moratorijuma dužnicima banke koji su penzioneri i za koje se otplata rata kredita vrši obustavom po osnovu administrativne zabrane.

Ukoliko dužnik penzioner odbije moratorijum, odnosno želi da u toku trajanja vanrednog stanja nastavi sa redovnom otplatom kredita – to može učiniti uplatom rate banci, ističu u PIO.

Fond PIO neće sprovoditi obustave na penzijama korisnika po izvršiteljskim zaključcima, počev od isplate penzija za mart 2020. godine, što je u skladu sa Uputstvom za rad izvršitelja u vreme vanrednog stanja koje je donela Komora javnih izvršitelja.

U skladu sa Uputstvom, u predmetima u kojima je započeto sprovođenje izvršenja na penziji izvršnog dužnika, neće se vršiti obustava dela penzije po zaključcima i rešenjima koja su javni izvršitelji doneli u prethodnom periodu.

Sa obustavom će se nastaviti po ukidanju vanrednog stanja u Republici Srbiji. Najmanje kredite uzimaju upravo penzioneri starosti između 70 i 80 godina.

Penzijski fond neće sprovoditi obustave na penzijama korisnika po izvršiteljskim zaključcima, takođe počev od isplate penzija za mart 2020. godine. To je kako potvrđuju u skladu sa uputstvom za rad izvršitelja u vreme vanrednog stanja koje je donela Komora javnih izvršitelja.

U skladu sa uputstvom, u predmetima u kojima je započeto sprovođenje izvršenja na penziji izvršnog dužnika, neće se vršiti obustava dela penzije po zaključcima i rešenjima koja su javni izvršitelji doneli u prethodnom periodu.

Sa obustavom će se nastaviti po ukidanju vanrednog stanja u Republici Srbiji, zaključuju u PIO.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 27.03.2020.
Naslov: Redakcija