Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UPUĆIVANJE ZAPOSLENIH NA PLAĆENO ODSUSTVO TOKOM VANREDNOG STANJA


Poslodavci, koji svoje zaposlene, s obzirom na trenutnu vanrednu situaciju u Srbiji, izazvanu virusom COVID-19, upute na plaćeno odsustvo duže od 45 radnih dana treba da dostave Ministarstvu za rad elektronskim putem Odluku nadležnog organa poslodavca potpisanu od ovlašćenog lica ili Zahtev poslodavca sa potpisom zakonskog zastupnika.

Zahtev o potrebi upućivanja zaposlenih na plaćeno odsustvo treba da sadrži naziv i sedište poslodavca, matični broj i PIB, ukupan broj zaposlenih, broj zaposlenih koji se upućuju na plaćeno odsustvo, kratke razloge i okolnosti koje su dovele do smanjenog obima posla, odnosno do prekida rada i potrebe za upućivanjem zaposlenih na plaćeno odsustvo dužem od 45 radnih dana, navodi se u saopštenju.

Takođe treba da navedu za koji mesec su isplaćene poslednje zarade, elektronsku adresu na koju Ministarstvo poslodavcu treba da dostavi skenirano Rešenje, kao i broj telefona kontakt osobe kod poslodavca zadužene za pripremu dokumentacije.

Te podatke je potrebno poslati na mejl kabinet@minrzs.gov.rs

Iz Ministarstva napominju da nije potrebno navoditi broj radnih dana na koji se zaposleni upućuju na plaćeno odsustvo jer se Rešenje o davanju saglasnosti za upućivanje zaposlenih na plaćeno odsustvo duže od 45 radnih dana izdaje samo za period dok je na snazi Odluka o proglašenju vanrednog stanja ("Sl. glasnik RS", br. 29/2020).

Objašnjenje za poslodavce - Način omogućavanja plaćenog odsustva zaposlenih do i preko 45 dana u toku vanrednog stanja: https://www.minrzs.gov.rs/sr/aktuelnosti/vesti/objasnjenje-za-poslodavce-nacin-omogucavanja-placenog-odsustva-zaposlenih-do-i-preko-45-dana-u-toku-vanrednog-stanja

Izvor: Vebsajt RTV, 2.04.2020.
Naslov: Redakcija