Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKLJUČAK VLADE RS KOJIM SE ZAPOSLENIMA U IZOLACIJI I OBOLELIMA OBEZBEĐUJE ISPLATA PUNE ZARADE: Odsustvo sa rada dokazivaće se rešenjem nadležnog organa ili izveštajem lekara o privremenoj sprečenosti za rad


Vlada Republike Srbije donela je Zaključak kojim je obezbedila pravo na naknadu zarade u visini od 100 odsto zaposlenima koji zbog neposrednog izlaganja riziku radi obavljanja svog posla, lečenja, zbrinjavanja i obezbeđenja obolelih privremeno odsustvuju sa rada, jer se nalaze u samoizolaciji ili izolaciji ili su oboleli od COVID-19.

Ovaj zaključak je donet na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a prvenstveno se odnosi na naše lekare, medicinsko osoblje, vojsku i policiju.

Oni će odsustvo sa rada dokazivati rešenjem nadležnog organa (sanitarnog inspektora, organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice, carinskog organa, izvodom iz evidencije MUP-a i drugo), ili izveštajem lekara o privremenoj sprečenosti za rad (doznaka).

Ovo pravo poslodavci mogu da obezbede na sledeći način:

Za prvih 30 dana odsustva sa rada visinu naknade zarade poslodavci treba da isplate iz svojih sredstava.

Ukoliko je zaposleni na plaćenom odsustvu više od 30 dana, poslodavci mogu da, počev od 31. dana odsustva sa rada, visinu naknade zarade isplate tako što će iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbediti zakonom propisani iznos naknade zarade, a iz svojih sredstava obezbediti razliku do visine od 100 odsto osnova za naknadu zarade.

Izvor: Vebsajt Vlade, 03.04.2020.
Naslov: Redakcija