Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STRUKOVNA UDRUŽENJA TRAŽE DA VRHOVNI KASACIONI SUD DONESE STAV DA NIKO NE MOŽE BITI OSUĐEN BEZ DOKAZA O IZREČENOJ MERI KUĆNE IZOLACIJE


Da li mera kućne izolacije može biti prekršena ako niste ni znali da vam je izrečena?

Četrnaesti mart, dan pre uvođenja vanrednog stanja, bio je sasvim običan dan na srpskim graničnim prelazima. Međutim, neki od njih, koji su tada ušli u Srbiju naknadno su uhapšeni, jer je utvrđeno da se nisu pridržavali mere kućne izolacije koja im, kako tvrde, nije ni izrečena. Drugim rečima, kažu stručnjaci, bili su u pravnoj zabludi.

"Oni nisu ni znali da čine određeno delo koje je zabranjeno, samim tim to znači i da nisu počinili krivično delo", kaže Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu zakonitosti i ustavnosti.

Vlada Republike Srbije je tek tri dana po uvođenju vanrednog stanja saopštila da se rešenja ne moraju formalno izdavati, već je dovoljno da mere budu saopštene usmeno. U Beogradskom centru za ljudska prava navode da usmena mera postoji, ali da nadležni svakako moraju da dokažu da su je izdali.

"Službena lica su dužna da sačinjavaju službene beleške o tome da je nekom na određenom mestu, određenog datuma, na određeni način - putem telefona, mejla ili lično - izdata određena usmena mera, koliko ona traje, koji su razlozi za njeno donošenje, a vrlo je važno da se građanin pouči o tome kom organu, u kom roku, može da se žali", podvlači Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Građanima se, međutim, sudi po kratkom postupku, putem Skajpa, bez ikakvog prava javnosti da suđenja prati, tvrde u Manojlovićeom udruženju. Zato zahtevaju hitnu sednicu Vrhovnog kasacionog suda, koji bi trebalo da usvoji stav da niko ne može biti osuđen bez dokaza o izrečenoj meri kućne izolacije.

"Mi potpuno razumemo i podržavamo mere koje su razumne, ali ne možemo podržavati kršenja prava na pravično suđenje. Reč je o pravu koje se nalazi na listi ustavnih prava koje čak ni u slučaju vanrednog stanja ne mogu biti ograničena", navodi Manojlović.

Udruženje za zaštitu zakonitosti i ustavnosti zato traži da svi građani, uhapšeni bez dokaza, budu pušteni da se brane sa slobode.

Izvor: Vebsajt N1, Miodrag Sovilj, 1.04.2020.
Naslov: Redakcija