Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O OTKLANJANJU POSLEDICA ODUZIMANJA IMOVINE ŽRTVAMA HOLOKAUSTA KOJE NEMAJU ŽIVIH ZAKONSKIH NASLEDNIKA: Srbija će 25 godina, na godišnjem nivou iz budžeta izdvajati po 950.000 evra na ime podrške Savezu jevrejskih opština


Svetska jevrejska organizacija za restituciju saopštila je da je u Srbiji pokrenut novi program koji će obezbediti direktna sredstva srpskim Jevrejima koji su preživeli Holokaust u Drugom svetskom ratu, a sada žive širom sveta.

Kako je navela ta organizacija, program je omogućen nakon donošenja Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika ("Sl. glasnik RS", br. 13/2016 - dalje: Zakon) prošle godine koji u Srbiji omogućava restituciju "jevrejske imovine oduzete tokom Drugog svetskog rata za koju se nisu javili naslednici". U donošenju Zakona ključnu ulogu su imale Svetska jevrejska organizacija za restituciju i Federacija jevrejskih zajednica u Srbiji.

Zakon predviđa da srpska vlada isplaćuje po 950.000 evra godišnje 25 godina Federaciji jevrejskih zajednica. Tokom najmanje prvih deset godina petina tog novca biće odvajana za direktno isplatu osobama koje su preživele Holokaust, saopštila je Svetska jevrejska organizacija.

"Ovo je istorijski korak kako bi se pružilo saosećanje i mera pravde ljudima iz Srbije koji su preživeli Holokaust, više od 70 godina nakon što su nacisti proglasili da je Srbija očišćena od Jevreja", rekao je predsednik operacija Svetske jevrejske organizacije za restituciju Gideon Tejlor.

On je pozdravio spremnost Srbije da se bavi pitanjem jevrejske imovine za koju se nisu javili naslednici, pozivajući i ostale zemlje da slede taj primer.

Prve isplate upravo počinju, programom će biti obuhvaćeno 1.000 preživelih u 27 zemalja širom sveta, uključujući i Srbiju.

Svetska jevrejska organizacija za restituciju je u saopštenju navela da se preživeli u Holokaustu mogu prijaviti za direktne isplate do kraja jula. U Srbiji danas živi oko 3.000 Jevreja.

Izvor: Vebsajt Novosti, 04.04.2017.
Naslov: Redakcija