Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VRAĆANJE OBAVEZE SLUŽENJA VOJNOG ROKA DRŽAVU BI NA GODIŠNJEM NIVOU KOŠTALO 70 MILIJARDI DINARA


Vojnik pešadije na šestomesečnom služenju obaveznog vojnog roka koštao bi vojni budžet najmanje 450.000 dinara. Cena obuke, hrane, smeštaja i ostalih troškova tenkista, artiljeraca ili pripadnika raketnih jedinica neuporedivo je veća i doseže i tri puta veći iznos.

Vojnički troškovnik deo je sveobuhvatne analize na kojoj je prethodnih meseci radio Generalštab Vojske Srbije. Ova računica u okviru analize koristi i mana eventualnog ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojske. Vojni vrh je, sabirajući izdatke za obuku, smeštaj, odeću i obuću, kao i amortizaciju opreme i naoružanja, zaključio da bi ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka državu samo u prvoj godini koštalo oko 70 milijardi dinara.

Prebrojavanje troškova sa jedne i koristi, sa druge strane, izazvano je sve glasnijim zahtevima dela domaće javnosti da Srbija vrati obavezni vojni rok. Analiza Generalštaba o ceni obuke i izdržavanja "ročnog" sastava upućena je međuresornoj radnoj grupi Vlade Republike Srbije, zadužene za pisanje nove Strategije nacionalne bezbednosti i drugih strateških dokumenata države. Ovaj tim dobio je i zadatak da napravi studiju "izvodljivosti" ponovnog uvođenja ove varijante vojne obaveze i da svoj predlog do polovine ove godine pošalje državnom i vojnom vrhu.

- Vojnik na obaveznom služenju vojnog roka u poređenju sa profesionalcem jeste jeftiniji, budući da ne prima platu, niti mu država uplaćuje poreze i doprinose - objašnjavaju u Generalštabu VS. - Bez obzira na to, njegov angažman nije dugoročno isplativ, jer u vojnoj službi provodi malo vremena. Profesionalni vojnik proces obuke prolazi samo jednom, dok se u sistemu obaveznog služenja, on ponavlja na svakih šest meseci. A to nije nimalo jeftino.

Računica koju su napravile službe Generalštaba u obzir su uzele sve izdatke koje podrazumeva polugodišnji boravak u kasarni. Višemilionski zbir ovih stavki najjači je argument države da, uprkos pritisku javnosti i pojedinih političkih stranaka, ovo pitanje još ne stavlja na dnevni red.

- Srbiji u ovom trenutku najviše odgovara profesionalna vojska. Mladi koji žele vojni poziv i osećaju to kao svoj dug državi mogu dobrovoljno da odsluže vojni rok. Poslednjim izmenama propisa povećani su iznosi vojničkih plata, pa dobrovoljcu za šest meseci u kasarni sleduje 90.000 dinara - napominju u Ministarstvu odbrane.

Kao primer obaveznog vojnog roka, kakav bi mogao biti u budućnosti uveden u našim oružanim snagama, stručnjaci navode tzv. laki model služenja vojske. On bi podrazumevao osnovno vojno osposobljavanja, koje bi trajalo između tri i četiri nedelje. Za ovo vreme mladi bi savladavali osnove pešadijske obuke, prve pomoći, korišćenja maski i zaštitne opreme, snalaženje u prostoru, čitanje karata, reagovanje u slučaju elementarnih nepogoda...

Izvor: Vebsajt Novosti, R. Dragović, 03.04.2017.
Naslov: Redakcija