Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: Srbija prekršila slobodu izražavanja osuđujućom presudom protiv novinarke Politike zbog njenog teksta o aktivistkinji u oblasti ljudskih prava


Evropski sud za ljudska prava zaključio je da je Srbija prekršila slobodu izražavanja osuđujućom presudom protiv novinarke Politike Ljiljane Milisavljević zbog njenog teksta iz 2003. godine o aktivistkinji u oblasti ljudskih prava Nataši Kandić.

Sud je odluku "o nesrazmernoj reakciji srpskih vlasti" na članak o toj aktivistkinji i kršenju Člana 10 o slobodi izražavanja iz Evropske konvencije o ljudskim pravima doneo jednoglasno u slučaju "Milisavljević protiv Srbije", stoji u saopštenju objavljenom na sajtu Evropskog suda.

Novinarka Politike je decembra 2006. godine Evropskom sudu podnela tužbu protiv Srbije tvrdeći da su srpski sudovi protiv nje doneli osuđujuću presudu, jer nije navodnicima označila rečenicu "Kandić je nazivana vešticom i prostitutkom", koju je ranije napisao neki drugi novinar i koja je prethodno objavljena u jednom drugom listu.

Evropski sud je, međutim, zaključio da je očigledno, i bez znakova navoda, da ta rečenica ne predstavlja lično mišljenje Ljiljane Milisavljević o Nataši Kandić, već da je novinarka samo prenela način na koji su pojedini videli tu aktivistkinju, pri čemu je iznela i pozitivne i negativne stavove drugih o njoj.

"Srpski sudovi su ograničili svoje prosuđivanje na odsustvo navodnika i nisu izbalansirali pravo Nataše Kandić na zaštitu svoje reputacije sa slobodom izražavanja Ljiljane Milisavljević i njenom dužnošću da, kao novinarka, prenese informacije od opšteg interesa", navodi se u saopštenju Evropskog suda.

Dodaje se da se Kandić, kao javna ličnost, neminovno i svesno izložila pogledu javnosti te da je morala da pokaže veću toleranciju.

"Optužujuća presuda protiv Milisavljević rizikuje da odvrati druge novinare od doprinošenja javnoj debati o pitanjima kolektivnog života", zaključuje Sud, koji je odlučio da Srbija Ljiljani Milisavljević treba da isplati 500 evra na ime moralne odštete i 386 evra za troškove.

Sporni članak je, inače, objavljen u beogradskoj Politici septembra 2003. godine, u vreme kada je postojao veliki animozitet prema Nataši Kandić zbog napora koje je ulagala u istrazi zločina koje su srpske snage počinile u oružanim sukobima u bivšoj Jugoslaviji, napominje Sud.

Takođe, u to vreme je saradnja srpskih vlasti sa Haškim tribunalom bila predmet žustre javne debate, a Kandić je bila jedan od najaktivnijih zagovornika pune saradnje sa Tribunalom.

Kandić je, po objavljivanju članka, podnela privatnu tužbu protiv Milisavljević, zamerivši joj da je napisala članak sa ciljem da je opiše kao izdajnika Srbije, nakon čega su srpske sudije zaključile da je Milisavljević kriva za uvredu ličnosti "jer je spornu rečenicu objavila kao svoju time što nije stavila navodnike".

Milisavljević je, kako je navela, zbog presude dobila otkaz u Politici.

Evropski sud napominje da odluka, koju je donelo sedam sudija, nije konačna i da u roku od tri meseca počev od 4. aprila 2017. godine sve strane mogu da zatraže ponovno razmatranje predmeta pred Velikim većem suda.

Izvor: Vebsajt Blic, 04.04.2017.
Naslov: Redakcija