Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA OBRAZOVANJA: UVOĐENJE DUALNOG OBRAZOVANJA I PREDMETA PREDUZETNIŠTVO


Pilot projekti o uvođenje dualnog obrazovanja, trebalo bi da počnu već naredne godine.

"Kao što u Pećincima lokalna obrazovna institucija praktično školuje za veliku Bošovu fabriku sledećih nekoliko godina ako ne i duže u zavisnosti od njihovog plana širenja", kaže Dušan Korunoski, državni sekretar Ministarstva privrede.

"To je ta mogućnost da neko već sa 16 godina, uz školovanje, postane praktično i zaposleni kako bi do nekog perioda kada neko drugi završava fakultet, on iza sebe ima karijeru", dodaje on.

Dualno obrazovanje pristuno je u manjem broju evropskih zemlja jer ograničava pravo dece na izbor sopstvene budućnosti, kaže učesnica prethodne velike reforme školstva.

Profesorka Turajlić balgonaklonije gleda na drugi deo Vladinog plana - uvođenje preduzetništva u nastavu.

"Taj predmet preduzetništvo koji će biti uveden i u osnovno i u srednje školovanje, naravno na različitim nivoima, će pokušati da promeni vizuru i da osposobi onih odsto odsto stanovništva jer u svakom društvu pet odsto stanovništva inklinira, ima kapacitet da se bavi preduzetništvom".

Strah od pokretanja sopstvenog biznisa, danas se razbija organizovanim obukama, a interesenata je kažu sve više.

"Već na obuci kvalifikovani treneri iz Nacionalne službe proveravaju održivost poslovne ideje svakog nezaposlenog koji želi da pokrene sopstveni biznis i njegove sposobnosti kao preduzetnika. to je neki test i za nezaposlene. ako to prođu onda idu dalje", navodi Tanja Bjelobrk, savetnik u Nacionalnoj službi za zapošljavanje

Oni na kojima je najveći posao, međutim ćute. Uprkos našim pokušajima, od Ministarstva prosvete nismo uspeli da čujemo bilo kakav plan za najveću reformu osnovnog i srednjeg školstva u Srbiji u poslednjih 30 godina.

Izvor: www.b92.net