Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA I O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa komesarom Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem, istakavši tom prilikom da su reforme u oblasti vladavine prava, pre svega pravosuđa i medija, prioritet Vlade Srbije.

Brnabić je posebno istakla nedavno usvajanje seta pravosudnih zakona u Narodnoj skupštini Republike Srbije, u skladu sa ustavnim amandmanima, a čiji je cilj jačanje nezavisnosti i samostalnosti pravosudnih organa.

Kada je reč o sektoru informisanja i medija, Vlada je nedavno usvojila Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, dok je prioritet završetak izrade pre svega izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014, 58/2015 i 12/2016 - autentično tumačenje) kao i Zakona o elektronskim medijima("Sl. glasnik RS", br. 83/2014, 6/2016 - dr. zakon i 129/2021).

Premijerka je dodala da je, takođe, veoma važno da se nastavi sa punom primenom Medijske strategije.

Komesar Varhelji je ukazao na važnost nastavka rada na usvajanju medijskih zakona, kao i usklađivanja sa EU direktivama u toj oblasti.

On je, takođe, istakao važnost i značaj usvajanja seta pravosudnih zakona.

Brnabić i Varhelji razgovarali su i o energetici i saradnji u toj oblasti.

Premijerka je rekla da će izgradnja gasnog interkonektora sa Bugarskom biti gotova do kraja 2023. godine i da je za Srbiju izuzetno značajna finansijska pomoć EU za transformaciju u ovom sektoru.

Varhelji je pohvalio način na koji Srbija upravlja migracionom krizom i dodao da je EU spremna da pomogne u daljem rešavanju ovog problema.

Izvor: Vebsajt Vlade, 28.02.2023.
Naslov: Redakcija