Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Uvodi se obaveza posedovanja energetskog pasoša za sve nove zgrade. Postojeći državni objekti moraće da ga obezbede u roku od tri, privredni za pet, a stambene zgrade u roku od deset godina


Koliko koje energije troše biće obavezan podatak za sve zgrade u Srbiji. Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji uvodi se obaveza posedovanja energetskog pasoša za sve nove zgrade, ali će i sve postojeće morati da ga obezbede u narednom periodu. Državni objekti u roku od tri, privredni za pet, a stambene zgrade u roku od deset godina.

U Ministarstvu građevinarstva objašnjavaju da će energetski pasoši biti sastavni deo kupoprodajnih ugovora i oslikavaće zatečeno stanje.

- Ako preduzetnici, vlasnici firmi i vlasnici stanova žele da pređu u viši energetski razred, to mogu - kažu u Ministarstvu građevine. - Tako će povećati tržišnu vrednost nekretnine. Niko ih neće sprečavati to da urade. Elaborati su obavezni.

Evropska direktiva iz 2018. godine, čijim tragom mi sada idemo, postavila je ambiciozan cilj da se postojeći stambeni fond transformiše u zgrade sa gotovo nultom neto potrošnjom energije do 2050. godine. Direktiva navodi niz mera koje bi mogle da budu uključene u strategije, kao što su akcije za podsticanje dubokog renoviranja.

- Ne mogu se naterati ljudi da ulože novac koji nemaju - smatra Maja Todorović, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu.

- Na državi je da postavi jasnu sliku kakve subvencije mogu da se očekuju i iz kojih fondova može da se koristi novac. Obaveza posedovanja energetskog pasoša se podrazumeva za postojeće zgrade, da se vidi u kakvom su stanju. Ono što se očekuje u skorije vreme je Nacionalni akcioni plan renoviranja zgrada u skladu sa donesenom strategijom i tranzicija ka boljoj energetskoj efikasnosti. U skladu sa tim planom država će doneti odgovarajuće smernice. Po važećem zakonu svaka zgrada koja ide u energetsku sanaciju ili obnovu, u obavezi je da podigne energetski razred bar za jedan.

I zemlje u procesu pristupanja Evropskoj uniji su ranije počele da se pripremaju za ove energetske zahteve. S obzirom na stanje zgrada u tim zemljama, renoviranje je i za njih veliki izazov. U većini su inicijativu preuzele lokalne samouprave. Direktiva zahteva od članica EU da obave javne konsultacije o strategiji renoviranja pre usvajanja i da nastave sa konsultacijama tokom primene.

Nije retko da se stanari teško dogovaraju i, sasvim očekivano, svako brine samo o svom stanu.

- Sam postupak dobijanja energetskog pasoša nije skup - kaže Ljubinko Savić iz Udruženja za energetiku i rudarstvo Privredne komore Srbije. - To je sertifikat da je objekat energetski efikasan. A da bi stare zgrade bile energetski efikasne verovatno bi trebalo uraditi izolaciju, zameniti stolariju i da se implementira neki vid obnovljivih izvora energije, da bi se postigla manja potrošnja. Time uslovi stanovanja postaju bolji. Zgrada mora u celini da je efikasna, nema svrhe da je jedan stan ili jedan sprat. Verovatno će biti podsticajnih mera za stambene zajednice.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, S.B., 01.03.2023.
Naslov: Redakcija