Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O AGENCIJSKOM ZAPOŠLJAVANJU: Zakon dozvoljava da svi poslodavci, sem u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, mogu da iznajmljuju svoje radnike preko agencije, ukoliko su oni u agenciji zaposleni za stalno


Zakon o agencijskom zapošljavanju ("Sl. glasnik RS", br. 86/2019 - dalje: Zakon) u primeni je od 1. marta. Njime radnici angažovani preko agencije, od sada imaju jednake uslove i prava, kao i redovno zaposleni kod poslodavca....

Iznajmljeni radnik od poslodavca, kada dođe u preduzeće, na radno mesto gde već radi kolega sa istim obrazovanjem, isti posao radi, imaće istu zaradu i apsolutno iste uslove rada. Međutim, agencijski radnici na određeno vreme, nemaju punu zaštitu, ističu u sindikatu.

Zakon dozvoljava da svi poslodavci, sem u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, mogu da iznajmljuju svoje radnike preko agencije, ukoliko su oni u agenciji zaposleni za stalno.

Ukoliko su zaposleni na određeno vreme, poslodavac može da ih angažuje i to najviše 10 odsto od ukupnog broja svojih zaposlenih, sa čime nisu saglasni poslodavci, kažu u Uniji poslodavaca Vojvodine i dodaju da je tržište ono koje će diktirati angažovanje radnika preko agencija.

Po prestanku angažovanja, on ne dobija nikakvu nadoknadu, nema isplatu minimalne zarade, nema otpremnine, već je bez zaposlenja, dok se ne ukaže prilika da ga neko ponovo iznajmi.

Izvor: Vebsajt RTV, Sanja Čavić, 03.03.2020.
Naslov: Redakcija