Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Inženjerima, arhitektama i prostornim planerima dozvola će se obnavljati na svake tri godine od dana izdavanja, a kontinuirano stručno usavršavanje je jedan od glavnih uslova za njeno produženje


Inženjerskoj komori Srbije ponovo su povereni poslovi organizacije stručnih ispita, vođenja registra i izdavanja licenci. To predviđa ugovor koji su potpisale predsednica te strukovne organizacije Marica Mijajlović i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović. Potpisivanje je usledilo nakon višegodišnjih trzavica tokom kojih je Ministarstvo više puta zabranjivalo Komori da izdaje licence zbog neažurnosti u njenom radu.

Nedavno usvojeni Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", br. 9/2020 - dalje: Zakon) predviđa novine u oblasti profesionalnih kvalifikacija. Inženjerima, arhitektama i prostornim planerima sada će biti teže da produžavaju licencu, jer će morati da dobro zagreju stolicu učeći. Dozvola će se obnavljati na svake tri godine od dana izdavanja, a kontinuirano stručno usavršavanje je jedan od glavnih uslova za njeno produženje.

U resornom Ministarstvu kažu da će pravilnikom biti precizno definisani svi uslovi za obnavljanje licence, kao i način sprovođenja usavršavanja. Zakonom je predviđeno da stručnu obuku organizuje i sprovodi Inženjerska komora Srbije ili druga strukovna organizacija, odnosno udruženje koje dobije akreditaciju od Ministarstva. Troškove usavršavanja, kao i do sada, snosiće sami stručnjaci ili njihovi poslodavci koji to budu omogućili svojim zaposlenim ili angažovanim inženjerima.

Osnovni cilj Zakona je, navode u Ministarstvu, usaglašavanje sa propisima EU u oblasti profesionalnih kvalifikacija koji se odnose na definisanje uslova za pristup profesiji i stalno stručno usavršavanje. Dodaju da to našim stručnjacima omogućava da budu konkurentni u poslovima iz delokruga planiranja i izgradnje.

IKS je u septembru prošle godine potpisao sporazum sa Ministarstvom građevinarstva kojim je precizirano da će se Komora aktivno uključiti u sve infrastrukturne investicije u zemlji u narednim godinama, a koje se procenjuju na više od devet milijardi evra. Komora broji oko 30.000 inženjera u Srbiji.

Naši mladi inženjeri često ne mogu da ispune uslove za dobijanje licence jer nemaju potrebno iskustvo - kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije. - Zato se borimo za to da obaveza države bude da im obezbedi posao u struci u trajanju od najmanje tri godine, koliko je potrebno da steknu uslov. Kao najveći investitor, ona može da uslovi izvođače i podizvođače da zaposle određeni broj mladih inženjera. To je ista situacija kao i sa specijalizacijom lekara.

Izvor: Vebsajt Novosti, E.B.T., 03.03.2020.
Naslov: Redakcija