Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O POREKLU IMOVINE: Jedna od mera za lica koja izbegavaju plaćanje poreza je stopa od 75 odsto


Već dva puta do sada država je pokušavala da uvede posebne poreze za one koji su se ilegalno obogatili i izbegavaju da plate porez ili i jedno i drugo.

Ti pokušaji uglavnom se pamte po tome što nisu dali gotovo nikakve rezultate. Sada je u pripremi Zakon o poreklu imovine, na čijem tekstu rade ministarstva finansija i pravde. Izrada pomenutog zakonskog teksta je pri kraju. Uskoro bi trebalo da bude i predstavljen. Jedna od mera iz pomenutog propisa koja bi trebalo da najviše uplaši bogataše koji izbegavaju plaćanje poreza je stopa od 75 odsto.

Enormna bogatstva koja se pojavljuju kod nas, bilo da se njima hvale estradne zvezde, tajkuni ili obični ljudi koji su ih stekli legalno ali ih kriju i izbegavaju da prijave da ne bi platili porez na imovinu, loše će proći. Porez na imovinu kod nekretnina, recimo, kreće se u rasponu od 0,2 do 0,4 odsto tržišne vrednosti nekretnine. Stopa zavisi od toga kako je koja opština razrezala. Ukoliko pomenuti zakonski tekst prođe proceduru i bude usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srbije, neko ko je zatajio legalno stečenu nekretninu vrednu 100.000 evra platiće porez 75.000 evra. Isto pravilo važiće i za drugu imovinu i poreze, recimo, za jahte, skupe automobile i duga vozila.

Ukoliko se tokom kontrole utvrdi da je sporni obveznik stekao imovinu preko krivičnih dela, ni stopa od 75 odsto neće biti spas. Ceo slučaj završiće na sudu. U zavisnosti od presude, ako bude doneta, imovina će imati različit tretman, odnosno može se izreći i mera oduzimanja.

Metod ispitivanja imovine vezan je za unakrsno ispitivanje. Da bi se to uspešno sprovelo, predviđa se da se pri Poreskoj upravi formira specijalna jedinica koja će se baviti bogatašima. Ona će proveravati stečenu imovinu, poreske i računovodstvene bilanse i druge podatke.

To će zatim uporediti sa zaradom i drugim prihodima i kontrolisati. Nemoguće je da neko ima platu od 1.000 evra, a za godinu dana kupi nekretninu sto puta veće vrednosti, a da pri tom nema legalan izvor novca, poput, recimo, kredita ili nasleđa.

Poreski stručnjaci za sada nisu spremni da komentarišu najavljeni zakon. Čekaju da se pojavi prva verzija teksta pa da onda vide o čemu se radi. Pri tome, podsećaju na to da nije dovoljno samo doneti dobar propis već treba imati dobro obučene poreznike, i to u dovoljnom broju, da to i sprovedu. Dakle, posle zakonodavca najveći teret biće na poreznicima.

Prva verzija najavljenog zakona predviđa da se ispituje imovina koja je stečena u poslednjih deset godina. Drugim rečima, svi koji su uspešno mešetarili pre 2009. godine, mogu mirno da spavaju. Sve što su stekli je legalno – još ako su spremni da plaćaju i porez na tu imovinu kako današnji propisi nalažu, sve je u redu. Ukoliko pak izbegavaju plaćanje poreza, mogli bi ostati bez tri četvrtine imovine. Naravno, ako najavljeni zakon bude usvojen.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Vujošević, 02.03.2019.
Naslov: Redakcija