Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRIVREMENOM UREĐIVANJU NAČINA ISPLATE PENZIJA: Rok Ustavnom sudu da se izjasni o zakonu 15. april 2019. godine, penzioneri nakon toga podnose prijave


Inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014 i 99/2016) ponovo je pred Ustavnim sudom.

Ovog puta sa potpisima 31 opozicionog poslanika i oročena na 15. april 2019. godine. Ukoliko se do tada sud ne izjasni, iz Udruženja Sindikata penzionera Srbije obećavaju da će podneti krivične prijave protiv sudija Ustavnog suda. Dužni, kažu, neće ostati ni PIO fondu, ni državi koju će goniti do Strazbura.

Traže da im se vrati oduzeto, a iz redova opozicije su smislili i kako, pa su Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srbije predložili zakon.

"Da se sva umanjenja koja su vršena tokom trajanja privremenog Zakona okamate, da se na dan stupanja na snagu novog zakona tako okamaćena proglase javnim dugom, da se na ime tog javnog duga emituju državne obveznice kojima bi se taj novac penzionerima vratio. Predložili smo da to vraćanje traje pet godina u deset šestomesečnih rata", kaže Vladimir Đurić, narodni poslanik.

Verovatno će, kažu, skupština i vlada da odbace predlog, ali Ustavni sud mora da pokrene postupak na inicijativu narodnih poslanika. Sudijama tog suda poručuju da su ćutanjem sami sebe lustrirali.

Izvor: Vebsajt 021, 27.02.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija