Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JEDINSTVENI INFORMACIONI SISTEM LOKALNE PORESKE ADMINISTRACIJE: Od 1. marta 2019. godine uplata poreza na imovinu i elektronskim putem


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je predstavljanju Jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije, koji će omogućiti plaćanje poreza na imovinu elektronskim putem bilo kojom platnom karticom.

Zahvaljujući portalu lpa.gov.rs građani su od 1. januara ove godine mogli da provere stanje poreza i da podnose zahteve za uplatu.

Puštanjem u rad ovog portala, građanima i privredi omogućeno je da na klik dođu do informacija o svom porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima, kao i da podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica.

Pogodnost elektronskog podnošenja prijave za utvrđivanje poreza na imovinu naročito je od koristi pravnim licima, jer moraju svake godine da ponavljaju ovaj postupak.

Brnabić je izrazila očekivanje da će Srbiji ovo pomoći da napreduje na "Duing biznis listi" Svetske banke, što kasnije omogućava nove investicije i radna mesta.

Ona je istakla da elektronska uprava znači brzu, efikasnu i transparentnu uslugu koja se pruža građanima i privredi, i dodala da je E-uprava najefikasniji način borbe protiv korupcije.

Prema njenim rečima, tokom procesa digitalizacije došlo se do informacija o tome šta sve nedostaje u administraciji, koji procesi nemaju smisla i treba da se optimizuju.

Preko servisne magistrale došli smo do približno 1,3 miliona automatskih razmena, što znači da građani nisu donosili 1,3 miliona papira i isto toliko puta nisu bili kuriri, navela je premijerka, izrazivši zadovoljstvo do sada postignutim učinkom na ovom planu.

Brnabić je ukazala na to da je preko servisa E-beba registrovano 150.000 novorođenčadi, a zahvaljujući E-receptu, dva do šest puta je smanjen odlazak kod izabranog lekara.

Ovo je reforma koja je donela pozitivnu promenu i građanima i privredi i državnoj upravi, naglasila je Brnabić i podsetila na to da građani ne moraju da čekaju više u redovima da bi imali uvid u stanje ili da plate porez na imovinu.

Građani i privreda imaju tu mogućnost 365 dana u godini i potreban im je samo internet, objasnila je premijerka.

Brnabić je izrazila uverenje da će ta reforma i dijaspori "olakšati život", jer, kako je objasnila, više nije važno da li je neko u Njujorku, Evropi, Vrnjačkoj Banji ili Beogradu, već je bitno da ima internet i da na taj način proveri poreske obaveze i izmiri ih.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da je veliki posao urađen u kratkom roku na kvalitetan način, a sve na dobrobit građana Srbije.

Ružić je istakao da je evidentno da uspostavljanje jedinstvenog informacionog sistema dokazuje da je digitalizacija nezaustavljiva i da donosi velike benefite, a kao primer za to naveo je veliki broj digitalizovanih usluga poput izdavanja građevinskih dozvola, registracija preduzeća i druge.

On je rekao da je tome prethodila promena zakonodavnog okvira, i podsetio na donošenje Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 i 95/2018 - autentično tumačenje) kojim su se službenici obavezali da razmenjuju podatke i da pojednostave procedure na lokalu.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je Jedinstveni informacioni sistem lokalne poreske administracije deo poreske reforme, čiji je cilj da što veći broj usluga bude elektronski i da budu što dostupnije građanima i privredi.

Prema njegovim rečima, ovaj portal pokazuje koliko je Vlada posvećena digitalizaciji, a sve u cilju da građani ne bi morali da gube vreme u redovima na šalterima, već da na jedan klik dobiju sve informacije i odmah izvrše plaćanje.

Važno je to što ćemo na ovaj način moći da kontrolišemo koliko su lokalne samouprave uspešne u naplati poreza za imovinu, rekao je Mali i dodao da će ovaj model biti veliki doprinos kontroli rada lokalnih poreskih administracija.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović rekao je da sistem omogućava upit stanja obaveza građana i privrede i elektronske prijave za pravna i fizička lica.

Jovanović je dodao da je od 1. marta 2019. godine moguće elektronsko plaćanje poreza platnim karticama, integrisanim elektronskim bankarstvom Komercijalne banke i sistemom I Pay see, a da će narednih dana biti povezan Jedinstveni sistem i eŠalter.

On je napomenuo da sistem pokazuje da u Srbiji ima 5,3 miliona obveznika, 210.000 pravnih lica i 270.000 preduzetnika.

Izvor: Vebsajt Vlade, 01.03.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija