Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O POSEBNIM SANITARNIM USLOVIMA KOJE MORAJU DA ISPUNE OBJEKTI U KOJIMA SE PRUŽAJU USLUGE ODRŽAVANJA HIGIJENE, NEGE I ULEPŠAVANJA LICA I TELA: Površina radne prostorije zavisi od vrste i broja usluga koje se u njoj pružaju, kao i od broja radnih mesta, a najmanja, s jednim mestom za pružanje usluga, iznosi po osam kvadratnih metra za frizerske, manikirske i pedikirske usluge i po deset kvadrata za kozmetičke, usluge masaže, solarijum, pirsing, tetovaže i slično. Za svako novo mesto najmanja površina radne prostorije uvećava se 2,5 kvadrata po stolici odnosno četiri po ležaju


Od aprila 2016. godine, kada je počela puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015, 44/2018 - dr. zakon i 95/2018), kojim je inspektorima omogućena kontrola stanova – bez policije – u kojima se sumnja da se obavljaju neregistrovane delatnosti, godišnje je otkrivano i više od 500 takvih objekata.

U stanovima ili kućama se najčešće ilegalno prodaju odeća i obuća i obavljaju frizerske, kozmetičarske, pedikirske i druge usluge ulepšavanja i doterivanja, krojačke, a česte su i stomatološke ordinacije...

U slučaju otkrivanja neregistrovanih i neprijavljenih firmi koje delatnost obavljaju u kućama ili stanovima, pa čak i u lokalima, inspektori po pravilu vlasnike kažnjavaju, ali ih i teraju da se registruju i tako pređu u legalnu sferu poslovanja. No, da bi objekti u kojima se pružaju određene usluge bile u skladu sa Zakonom o sanitarnom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004), moraju ispuniti određene zakonom propisane uslove.

Svake godine, po podacima Agencije za privredne registre, najviše se osniva, ali i zatvara, objekata u kojima se pružaju usluge održavanja higijene, nege i ulepšavanje lica i tela. Od 16. februara 2019. godine počela je primena Pravilnika o posebnim sanitarnim uslovima koje moraju da ispune objekti u kojima se pružaju usluge održavanja higijene, nege i ulepšavanja lica i tela ("Sl. glasnik RS", br. 8/2019 - dalje: Pravilnik). Po tom aktu, koji je doneo ministar zdravlja, objekti u kojima se pružaju pomenute usluge i obavljaju nemedicinske estetske intervencije moraju imati dozvolu za obavljanje takve delatnosti, ali i ispunjavati posebne propise o izgledu prostorija u kojima se te usluge pružaju. Objektom se smatra svaki prostor u kojem se pružaju frizerske, manikirske, pedikirske, kozmetičarske, usluge masaže, solarijuma, pirsinga, tetovaže i slično. Ti objekti moraju da imaju radnu prostoriju, izdvojen prostor sa čekaonicom, pomoćnu prostoriju, izdvojen prostor ili prostoriju za držanje predmeta opšte upotrebe koji se koriste pri pružanju usluga, sanitarni čvor s pretprostorom, manji rashladni uređaj za čuvanje kozmetičkih preparata, jednokratni potrošni materijal za zaštitu uređaja, opreme i nameštaja, kao i sterilizator.

Prostorije u kojima se pružaju pomenute usluge funkcionalno su povezane i podeljene na posebne prostore u celini ukoliko se u objektu pružaju različite usluge i ne mogu biti povezane s prostorijama koje se koriste za stanovanje i obavljanje druge delatnosti.

Površina radne prostorije zavisi od vrste i broja usluga koje se u njoj pružaju, kao i od broja radnih mesta, a najmanja, s jednim mestom za pružanje usluga, iznosi po osam kvadratnih metra za frizerske, manikirske i pedikirske usluge i po deset kvadrata za kozmetičke, usluge masaže, solarijum, pirsing, tetovaže i slično. Za svako novo mesto najmanja površina radne prostorije uvećava se 2,5 kvadrata po stolici odnosno četiri po ležaju.

Sanitarni čvor i pretprostor moraju biti opremljeni uređajima, priborom i sredstvima za održavanje lične higijene, a u svim prostorijama u kojima je solarijum mora biti vidno postavljen natpis o opasnosti upotrebe, dok svi korisnici solarijuma moraju dati pristanak na propisanom obrascu da solarijum koriste na sopstveni rizik i u njemu moraju biti navedena sva štetna dejstva UV zračenja.

U velikom broju registrovanih frizerskih radnji danas se pružaju i usluge solarijuma i pedikira. Sve tri vrste usluge obavljaju se u jednoj prostoriji, ili se deo prostora samo pregradi paravanom.

Inspekcija će sada kontrolom objekata na koje se pomenuti Pravilnik odnosi na licu mesta moći da se uveri u to koliko se novi propisi poštuju i koliko su korisnici usluga zbrinuti u trenutku kada plaćaju bilo koju od ovih usluga.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. Malešević, 01.03.2019.
Naslov: Redakcija