Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DONET NOVI PRAVILNIK O UTVRĐIVANJU PROFESIONALNIH BOLESTI: Proširena lista oboljenja, u delu koji obuhvata bolesti prouzrokovane hemijskim i fizičkim dejstvom, kao i u delu koji se odnosi na bolesti pluća. Dopunjeni su pojedini postojeći opisi poslova i radnih mesta na kojima se pojavljuje profesionalna bolest, kao i uslovi za priznavanje bolesti kao profesionalne


Revidirana lista profesionalnih oboljenja u Srbiji, prema novom Pravilniku o utvrđivanju profesionalnih bolesti (dalje: Pravilnik), sadrži 64 umesto dosadašnjih 56 bolesti.

U delu Pravilnika koji se odnosi na bolesti prouzrokovane hemijskim dejstvom, dodate su tri nove profesionalne bolesti i to: trovanje talijumom, trovanje platinom ili njenim jedinjenjima i trovanje osmijumom ili njegovim jedinjenjima, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U delu koji utvrđuje bolesti prouzrokovane fizičkim dejstvom, lista je dopunjena bolestima: oštećenje sluha izazvano bukom i oboljenja izazvana vibracijama koje se prenose na ruke i vibracijama koje se prenose na celo telo.

Među bolestima prouzrokovanim biološkim faktorom unete su tetanus i oboljenja prouzrokovana direktnim kontaktom sa drugim biološkim agensima na radu koja nisu gore pomenuta a za koje postoje naučni/literalni dokazi ili za koje postoje dokazi iz praktičnih iskustava.

Takođe, u delu koji se odnosi na bolesti pluća, u Pravilniku su unete četiri nove profesionalne bolesti: pneumokonioze uzrokovane nefibrozogenom prašinom/ vlaknima; bisinoza pluća, kanabioza, bagasoza, bronhijalna astma i oboljenje gornjih disajnih puteva.

Pored ovoga, dopunjeni su pojedini postojeći opisi poslova i radnih mesta na kojima se pojavljuje profesionalna bolest, kao i uslovi za priznavanje bolesti kao profesionalne.

Pravilnik je donela radna grupa koja je formirana rešenjem ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića.

Pored predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračkih i socijalnih pitanja, radnu grupu činili su predstavnici medicinske struke i to predstavnik Ministarstva zdravlja, predstavnici Instituta za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović", inače profesori na Medicinskom fakultetu, kao i predstavnici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Takođe, članovi radne grupe bili su i predstavnici Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, UGS ""Nezavisnost"", Saveza samostalnih sindikata Srbije i Unije poslodavaca Srbije.

Pravilnik se objavljuje u "Sl. glasniku RS" i stupiće na snagu 8 dana nakon objavljivanja, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Novosti, 02.03.2019.
Naslov: Redakcija