Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KONKURS ZA DODELU SREDSTAVA IZ BUDŽETSKOG FONDA ZA LOKALNE SAMOUPRAVE: Budžet iznosi 320 miliona dinara, a rok za prijavu projekta ističe 15. marta 2018. godine


Budžet za lokalne samouprave uvećan je 32 puta u odnosu na prošlu godinu i u 2018. godini iznosi 320 miliona dinara, kaže ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

"To svakako nije dovoljno novca, ali cilj je da se opštinama u Srbiji maksimalno pomogne da prođu kroz proces temeljnih reformi, ali i da se s obzirom na tešku finansijsku situaciju pomogne da završe poslove koji unapređuju uslove za život građana", rekao je Ružić.

Opštine će predlagati projekte do 15. marta, naveo je on i dodao da je ovaj vid podrške "skrojen" upravo po njihovoj meri, odnosno na osnovu informacija koje su dobijene iz čestih razgovora sa predsednicima opština i gradonačelnicima.

Najveći deo novca iz ovog fonda 256 miliona dinara opredeljen je za projekte koji unapređuju kvalitet života i doprinose lokalnom ekonomskom razvoju i zapošljavanju.

"Tu spadaju komunalna infrastruktura, školski, predškolski, kulturni i sportski objekti, kao i zgrade lokalnih institucija, zatim uređenje parkova, pijaca i trgova", objašnjava on.

Biće podržani i novi projekti, ali i oni koji su već započeti, a nedostaju sredstva za njihov završetak.

Prema njegovim rečima, oko 48 miliona dinara biće usmereno na nabavku neophodnih savremenih tehnologija za uvođenje e-uprave.

Planirano je da se 16 miliona dinara da kao pomoć u organizaciji kulturnih, sportskih, turističkih i drugih manifestacija, zatim za izgradnju adekvatnih prilaza javnim službama i ustanovama osobama sa invaliditetom, zaključio je Ružić.

Izvor: Vebsajt RTV, 04.03.2018.
Naslov: Redakcija