Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZLOUPOTREBA OKO ISPLATA NAKNADA NEMATERIJALNE ŠTETE NASTALE UJEDOM PSA LUTALICE: NALED predlaže uspostavljanje jedinstvenog registra odštetnih zahteva


Svake godine lokalne samouprave širom Srbije isplaćuju milione dinara za naknadu štete građanima zbog ujeda pasa lutalica. Iako je problem sa psima lutalicama nesporan, u opštinama sumnjaju na to da je među onima koji ih tuže zbog ujeda i mnogo "profesionalnih žrtava". Kako kažu u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED), uzrok problema i zloupotreba jeste to što nema dovoljno reda u radu komisija koje odlučuju o pravima građana na naknadu štete od ujeda uličnih pasa.

Primera o tome kako se sve ""žrtve" dovijaju da dođu do novca ima mnogo. A poseban problem je i to što sudovi u većini slučajeva, bez analize dokaza, isključivo veruju iskazu tužioca.

- Ljudi čak koriste vilice uginulih pasa kako bi sami sebi naneli povredu - kažu u NALED. - Ima slučajeva da cele porodice traže odštetu. Tokom godine bukvalno svakog člana porodice "ujede" pas, pa nemamo dileme o tome da su to, na neki način, organizovane grupe. To im je način da se finansiraju, odnosno izdržavaju.

Takve grupe ne biraju sredstva da dođu do novca. Spremne su čak i da insceniraju i isprovociraju ujede pasa, da naknade traže u više gradova, ili da čak svog psa nateraju da ih ugrize a prijave ujed lutalice. Prema rečima Milana Filipovića, javnog pravobranioca u Šidu, primera zloupotreba je mnogo. Imao je slučaj porodice iz koje je prvo deda dobio oko 70.000 dinara odštete zbog ujeda, a posle šest meseci je tužio njegov sin, pa kasnije i unuka. U opštini Valjevo je samo tokom prošle godine zbog ujeda pasa lutalica isplaćeno gotovo 17 miliona dinara.

- Najviše tuže oni koji lažiraju ujede - kaže Milan Gajić, predsednik Komisije za naknadu štete od ujeda pasa lutalica u Valjevu. - A onaj ko tuži, taj i dobija. Nije isto u svim opštinama, ali kod nas je prosečna naknada ako ujedu čoveka oko 80.000 dinara, a kada su žrtve domaće životinje - oko 100.000 dinara.

Zato u Opštini Valjevo najavljuju da će promeniti postojeću Odluku o postupku i načinu rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalica ("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 18/2016 - sveska 2), budući da im je prošle godine, kada su pravila za isplatu naknada pooštrena, u budžetu ostalo oko osam miliona dinara. Od prošle godine, osim lekarskog izveštaja, zahtevaju snimak sa infektivnog odeljenja i fotografiju mesta gde se ujed dogodio.

U NALED kažu da bi ukrštanjem podataka iz prijava prikupljenih u svim lokalnim samoupravama i sudovima u Srbiji mogle da se utvrde lažne žrtve.

- Načine za efikasnije sprovođenje kaznene politike predložili smo resornom ministarstvu, ali konkretnih pomaka još nema - kažu u NALED. - Osim toga, nema ni dovoljno reda u radu komisija koje odlučuju o pravima građana na naknadu štete od ujeda uličnih pasa. Svaka radi po svojim pravilima.

Sa problemom pasa lutalica godinama se bore i u Šidu, pa je Opština usvojila plan o izgradnji azila i obaveznoj sterilizaciji. - Uglavnom se ide na vansudsko poravnanje - kaže Milan Filipović, javni pravobranilac u Šidu. - Tako izbegnemo troškove, jer se slučaj nagodbom rešava za oko 60.000 dinara, a suđenjem 150.000 dinara.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Matijević - B. Caranović, 04.03.2018.
Naslov: Redakcija