Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU: Ministarstvo finansija potvrdilo odluku Agencije za restituciju o vraćanju zgrade u kojoj je smešten Visoki savet sudstva starim vlasnicima. Republika Srbija i opština Savski venac imaju rok od 30 dana da pokrenu upravni spor. U suprotnom, odluka će postati pravosnažna i izvršna


Zgrada u kojoj je smešten Visoki savet sudstva, u Resavskoj ulici 42 u Beogradu, i zemljište na kojem se nalazi, vraćeni su starim vlasnicima. Ovo je u drugostepenom postupku odlučilo Ministarstvo finansija, potvrdivši tako odluku Agencije za restituciju iz januara prošle godine.

Kako je rečeno u Agenciji, Republika Srbija i opština Savski venac, koje su uložile žalbu na prvostepeno rešenje, sada imaju rok od 30 dana da pokrenu upravni spor. U suprotnom, odluka će postati pravosnažna i izvršna.

U međuvremenu, mnoge oči biće uprte u Upravni sud, jer je zanimljivo kako će sudstvo odlučiti o - samom sebi.

- Srećan sam i zadovoljan što je potvrđena naša prvostepena odluka, koja je potpuno u skladu sa zakonom. Visokom savetu sudstva ostaje mogućnost da podnese tužbu, ali očekujem da kao poštovaoci zakona to neće učiniti i da neće odugovlačiti postupak - kaže Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

Zgrada u Resavskoj bila je nekada zgrada za izdavanje, sa najamnim stanovima, i pripadala je Beograđanki Desanki Novaković. Nacionalizovana je 1958. godine. Četiri godine kasnije Desanki su vraćeni trosoban stan na prvom spratu i garaža, koje je ona za života prodala. Ovaj stan, plus još trećina zgrade, za koju nije podnet zahtev za povraćaj (nisu svi zakonski naslednici tražili imovinu nazad), izuzeti su iz postupka povraćaja.

Tako će šestoro Desankinih potomaka, među kojima su i kćerke čuvenog sportskog novinara Dragana Nikitovića, dobiti pet trosobnih, tri dvosobna, jedan jednosobni i jedan stan od tri sobe u posebnom delu. Kako je u prvostepenom rešenju Agencija za restituciju navela, a Ministarstvo potvrdilo, Visoki savet sudstva, kao privremeni korisnik na osnovu zaključka Vlade iz 2010. godine, sada ima pravo da koristi ovu nekretninu kao zakupac dok se ne snađe, a najduže tri godine.

Tokom postupka pred Agencijom, Pravobranilaštvo je tvrdilo da zgrada ne može biti vraćena u naturi, već samo nadoknađena, budući da je koristi državni organ. Ispostavilo se, međutim, da je Visoki savet sudstva, tačnije Ministarstvo pravde, zgradu dobio samo na privremeno korišćenje.

Do nacionalizacije, zgradu je iznajmljivala britanska ambasada, delom za stanovanje, a delom za kancelarije. Posle oduzimanja, pa sve do 1998. godine, pripadala je SFRJ, posle čega je pravo svojine preneto na Srbiju. Na privremeno korišćenje Ministarstvu pravde data je 2010. godine, i u nju su smešteni VSS i DVT.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 03.03.2018.
Naslov: Redakcija