Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Zadovoljavajući rezultati reforme inspekcijskog nadzora


Reforma inspekcijskih službi, nakon dve i po godine od početka, pokazala je dobre rezultate, posebno u borbi protiv sive ekonomije, ističe Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dodajući da su na promene veoma pozitivno reagovali privrednici.

Danas fokus inspekcija u Srbiji, kao i u razvijenim svetskim ekonomijama, nije na onima koju posluju u skladu sa zakonom, već na onima koji zakone ne poštuju.

2017. godine inspektori rada su zatekli 20.674 lica koja su radila na crno, od kojih je čak 19.093 nakon kontrole (91 odsto) zasnovalo radni odnos, navodi se u saopštenju.

Takođe od ukupno 415.000 nadzora oko 3.000 ih je bilo neregistrovanih.

"Na ove promene su veoma pozitivno reagovali privrednici i prema poslednjem istraživanju iz prošle godine samo 13 odsto privrednika smatra inspekcije otežavajućim faktorom poslovanja, dok je taj procenat 6 godina ranije bio više od 50 odsto", ocenio je ministar Branko Ružić.

Reforma je od stare inspekcijske službe, koja je bila zatvoren, represivni model, transformisala tu službu u novi preventivno-edukativni, transparentni model.

Zakon o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015) doneo je dve revolucionarne promene, ukazuje Ministarstvo dodajući da je omogućio kontrolu neregistrovanih privrednih subjekata, i doneo preventivnu i savetodavnu ulogu inspektora.

Izvor: Vebsajt RTV, 04.03.2018.
Naslov: Redakcija