Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REPUBLIČKA IZBORNA KOMISIJA: Rok za podnošenje predloga predsedničkih kandidata 12. mart 2017. godine u ponoć. Utvrđivanje konačnih rezultata izbora mora se obaviti do 6. aprila 2017. godine u 20 časova, što je i rok za njihovo objavljivanje


Podnošenje predloga predsedničkih kandidata mora obaviti najkasnije do 12. marta 2017. godine u 24 časa, određeno je Rokovnikom za vršenje izbornih radnji koji je na sednici u četvrtak uveče usvojila Republička izborna komisija (RIK) u svom punom sastavu.

RIK je utvrdio i da se proglašenje kandidata za predsednika Srbije obavlja u roku od 24 časa od prijema predloga, ukoliko predlog ispunjava propisane uslove. Rok za utvrđivanje liste kandidata je 17. mart u 24 časa, a do istog datuma treba da bude obavljen i žreb za utvrđivanje rednih brojeva kandidata.

Donošenje rešenja o zaključenju biračkog spiska i utvrđivanju ukupnog broja birača mora se obaviti do 17. marta u 24 časa, a dostavljanje rešenja o zaključenju biračkog spiska najkasnije 18. marta.

Predizborna tišina trajaće od 30. marta u 24 časa, do zatvaranja biračkih mesta 2. aprila u 20 časova, dok će biračka mesta biti otvorena 2. aprila u 7 časova, a zatvorena u 20 časova.

Utvrđivanje konačnih rezultata izbora mora se obaviti do 6. aprila u 20 časova, što je i rok za njihovo objavljivanje u "Sl. glasniku RS".

"Usaglasili smo više od 20 izmena i mislim da ćemo tim uputstvom regulisati ono što nije regulisano zakonom", rekao je predsednik Komisije Vladimir Dimitrijević navodeći da su neke od novina uvođenje identifikacionih kartica za članove biračkih odbora i pečaćenje vreća sa izbornim materijalom "sigurnosnim zatvornicama".

RIK je većinom glasova odbio predlog da političke stranke, odnosno grupe građana, predlažu članove radnih tela i usvojio odredbu po kojoj to rade poslaničke grupe.

Sa 16 glasova za i jednim uzdržanim, RIK je usvojio i Odluku o naknadama i drugim troškovima vezanim za rad Komisije na sprovođenju izbora za predsednika Srbije, kojom je određeno da naknada za rad u tom telu iznosi 75.000 dinara mesečno, počevši od dana raspisivanja izbora do okončanja svih izbornih radnji.

Predsedniku i sekretaru Republičke izborne komisije i njihovim zamenicima ta naknada se uvećava za 30 odsto, dok je naknada predsednicima i zamenicima predsednika biračkih odbora 2.500 dinara, a članovima i zamenicima članova biračkih odbora 1.500 dinara.

Izvor: Vebsajt N1, 03.03.2017.
Naslov: Redakcija