Zastava Bosne i Hercegovine

OCENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Utvrđena neustavnost i nezakonitost pojedinih odredaba Statuta Advokatske komore Beograda. Ukinuta mera obustave izvršenja pojedinačnog akta ili radnje preduzete na osnovu osporenih odredaba Statuta


Ustavni sud Srbije proglasio je 2. marta 2017. godine neustavnim i nezakonitim odredbe Statuta Advokatske komore Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 93/2016) kojima je zaposlenima u advokatskim ortačkim društvima, a koji nisu članovi tog društva, uskraćeno pravo da biraju i budu birani za organe te komore.

U kratkom obrazloženju odluke Ustavni sud je naveo da je utvrđeno da osporeni član 34. stav 2, stav 4. u delu koji glasi: "i drugih prikupljenih podataka" i stav 5. Statuta AKB nisu u skladu sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) i Zakonom o advokaturi ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011 i 24/2012 - odluka US).

Sud je istom odlukom ukinuo svoje rešenje kojom je u novembru 2016. godine odredio privremenu meru obustave izvršenja pojedinačnog akta ili radnje preduzetih na osnovu navedenih odredaba Statuta AKB, koji je usvojen u septembru 2016. godine.

Zbog osporavanja ovih odredbi i privremene mere Ustavnog suda, izborna skupština AKB na kojoj treba da se izabere novi predsednik i svi drugi upravni organi AKB odlagana je već tri puta.

Osporeni član je utvrđivao da advokati koji rade u ortačkom advokatskom društvu - u ime i za račun svojih principala nemaju pravo da glasaju, a da to pravo imaju samo ortaci - partneri u advokatskoj kancelariji.

Nakon usvajanja Statuta AKB nezadovoljni deo advokature podneo je inicijativu Ustavnom sudu protiv ovih odredbi.

Aktuelni predsednik AKB-a kočio je održavanje izbora, tvrdeći da mora da se sačeka konačna odluka Ustavnog suda o inicijativi za ocenu ustavnosti i zakonitosti jer bi u suprotnom organi AKB mogli da snose odgovornost.

Nakon ove odluke Ustavnog suda, svi advokati upisani u imenik AKB-a imaju pravo da biraju i budu birani, a u narednom periodu se očekuje i zakazivanje izborne skupštine.

Izvor: Vebsajt Blic, 03.03.2017.
Naslov: Redakcija