Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VIŠEGRADSKA GRUPA TRAŽI DA NAMIRNICE U EU BUDU SVUDA ISTOG KVALITETA: Premijeri Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske zatražili su od Evropske komisije da hitno reši problem nekvalitetnih proizvoda i hrane nadnacionalnih kompanija za tržišta postkomunističkih zemalja. Nadnacionalne kompanije često prodaju jedan te isti proizvod po istoj ceni u istom pakovanju boljeg kvaliteta za Zapad, a lošijeg za nove članice EU


Premijeri Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske zatražili su 2. marta 2017. godine na vanrednom samitu Višegradske grupe u Varšavi od Evropske komisije da hitno reši problem nekvalitetnih proizvoda i hrane nadnacionalnih kompanija za tržišta postkomunističkih zemalja, jer to nije tehničko već suštinsko pitanje - da li su svi Evropljani jednaki.

"Apelujemo na EK da proveri da li evropski propisi dovoljno reaguju na te prevare. Problem različitog kvaliteta namirnica u raznim zemljama Evropske unije nije samo tehnički problem. To je vanredno opasna poruka da građanima iste te Evropske unije nisu dostupni proizvodi istog kvaliteta. To je suština EU. Ili smo svi jednaki ili ćemo varati jedni druge", ukazao je slovački premijer Robert Fico.

Slovački premijer naglasio je da je uvredljiv dosadašnji pristup EK da ne rešava pitanje dvostrukih aršina kada nadnacionalne kompanije prodaju često po istoj ceni jedan te isti proizvod u istom pakovanju u jednom kvalitetu za Zapad a u gorem, siromašnijem za nove članice EU.

"Namirnice drugačijeg sastava koje prodaju nadnacionalne kompanije nisu opasne. Ali ne mogu da nam tvrde da sedimo u biznis klasi kada smo u najnižoj klasi u avionu", rekao je Fico.

Argument EK da je EU obavezala proizvođače da na ambalaži objave sastav proizvoda, tako da i Slovaci, Česi, Poljaci ili Mađari znaju šta kupuju Fico je odbio rečima da ne može potrošač da ide u radnju sa lupom u ruci da proveri sastav popularnog brenda.

"Građani Srednje Evrope su drugorazredni građani", ukazao je i mađarski premijer Viktor Orban koji je podržao kao i poljska premijerka Beata Šidlo nastojanja pre svega Češka i Slovačke u kojima se problem škart hrane najviše oseća da to EU zabrani.

Češki premijer Bohuslav Sobotka zatražio je od EK da obavi studiju kvaliteta istih proizvoda u raznim zemljama, kao što su takve analize uradile Češka, a nedavno i Slovačka sa 22 istih proizvoda kupljenih u Slovačkoj i u Austriji i Nemačkoj.

Testiranje će nastaviti i Češka i Slovačka, a zemlje Višegradske četvorke osnivaju i svoju specijalni komisiju za problem dvostrukih aršina.

Izvor: Vebsajt RTV, 02.03.2017.
Naslov: Redakcija