Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PORESKA UPRAVA: Na portal "Poreski alarm" stiglo je ukupno 5.480 prijava. Osim neizdavanja fiskalnog isečka građani su prijavljivali i izdavanje lažnih i neodgovarajućih računa, kao i nepravilnosti vezane za neprijavljene radnike, odnosno "rad na crno"


Za godinu i po dana koliko postoji na portal "Poreski alarm" stiglo je ukupno 5.480 prijava, od kojih je obrađeno 45,51 odsto, a najveći broj njih se odnosio na neevidentiranje prometa preko fiskalnih kasa, podaci su Poreske uprave.

Ivan Paligorić iz Poreske uprave Srbije, ukazao je da je u januaru 2017. godine pristiglo 284 prijava građana, dok ih je 2016. godine na portal "Poreski alarm" pristiglo 1.985 od kojih je 60 odsto, odnosno 1.985 obrađeno.

Osim neizdavanja fiskalnog isečka građani su prijavljivali i izdavanje lažnih i neodgovarajućih računa, kao i nepravilnosti vezane za neprijavljene radnike, odnosno "rad na crno".

Portal "Poreski alarm" koji je u funkciji od 6. avgusta 2015. godine omogućava građanima da anonimno putem sajta www.poreskialarm.rs, prijave poreske obveznike kod kojih uoče nepravilnosti u poslovanju, odnosno sve one koji ne poštuju zakon i tako izbegavaju plaćanje poreza.

Posredstvom poreskog alarma omogućeno je građanima da šalju i fotografije objekata koji ne izdaju račune odnosno ne poštuju propise.

"Veći broj građana se ipak odlučuje da uočene nepravilnost prijave na tradicionalan način, putem pošte i elektronske pošte i na telefone našeg Kontakt centra, na broj 0700 700 007", rekao je Paligorić.

Prema njegovim rečima, razlog za to je najverovatnije neinformisanost o postojanju i radu portala, ali još uvek i nedovoljno razvijene svesti građana o značaju plaćanja poreza.

On je ističe da su poreske nepravilnosti koje prijavljuju građani veoma značajne za analizu rizika koja se pokazala kao izuzetno efikasna metoda u postupku izbora obveznika koji će se kontrolisati.

"Borba protiv sive ekonomije je u skladu sa strateškim opredeljenjem Vlade Republike Srbije i predstavlja jedan od prioriteta u radu Poreske uprave koja intenzivno radi na suzbijanju poslovanja u sivoj zoni, kao i povećanju fiskalne discipline. Građani svojim prijavama, na pomenute načine, daju značajan doprinos borbi protiv sive ekonomije, koja je problem čitavog društva", zaključio je on.

Izvor: Vebsajt RTV, 04.03.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija