Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O SISTEMU PLATA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA: Usvajanje Zakona očekuje se do kraja jula 2017. godine. Zakonom će biti propisan nov način obračuna zarada zaposlenima u prosveti, na osnovu radnog učinka


Od 1. januara 2018. godine zarade prosvetnih radnika trebalo da bi da budu isplaćivane u skladu sa platnim razredima, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Do kraja jula 2017. godine biće usvojen Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnim službama koji će propisati uvođenje platnih razreda i u prosveti. To podrazumeva novi način obračuna zarada na osnovu radnog učinka, kažu predstavnici resornog ministarstva.

Ministri prosvete i državne uprave i lokalne samouprave informisali su predstavnike četiri reprezentativna obrazovna sindikata sa pripremama za donošenje ovog pravnog akta.

Šarčević je naglasio da će u određivanju kriterijuma radnog učinka za zaposlene u prosveti učestvovati resorno ministarstvo, dok su sindikalci zatražili da dobiju Nacrt zakona pre nego što ode na javnu raspravu. Predstavnici zaposlenih u prosveti još nisu videli nacrt pomenutog zakona, a niko od predstavnika ministarstava nije mogao da im garantuje da će uvođenjem platnih razreda njihov materijalni položaj biti poboljšan.

Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika, uprkos optimističkim najavama, smatra da je uvođenje platnih razreda na "dugačkom štapu".

Skeptičan je i njen kolega Tomislav Živanović, predsednik granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost". On je izjavio da ne veruje da će novi način obračuna zarada značajno uticati na poboljšanje materijalnog položaja prosvetara.

Da bi socijalna pravda bila zadovoljena neophodno je da plate prosvetnih radnika budu povećane barem za trećinu. Znamo da se to neće desiti, ali očekujemo barem neki pozitivan pomak – kaže Živanović.

Jasna Janković podseća da su prosvetari najveći zagovornici platnih razreda, ali da platni razredi neće obuhvatiti javna preduzeća, što je nedopustivo. I dalje ćemo, kako kaže, imati apsurdnu situaciju da je spremačica u EPS-u jednako plaćena kao nastavnik u školi.

Kako bi što pre pomogli kolegama da reše materijalne probleme Unija će, kako kaže Jankovićeva, insistirati na isplaćivanju nagrada i pravilnoj raspodeli ušteda ostvarenih u obrazovnom sistemu.

Nemamo vremena za gubljenje. Borićemo se da ove godine zaposleni dobiju nagrade od najmanje 5.000 dinara. U narednih nedelju dana Vlada bi trebalo da nam odgovori na koji način će nam isplatiti te nagrade. Podsećamo ih da smo Svetosavsku nagradu poslednji put dobili pre nekoliko godina – kaže Janković.

Ona je podsetila da su sindikati radili na raspoređivanju tehnoloških viškova. Boljom organizacijom posla uštedeli su 2,1 milijarde dinara od avgusta 2015. godine. Taj novac, kako kaže Jankovićeva, ne bi smeo da bude vraćen u republički budžet jer zaposleni očekuju da bude upotrebljen za potrebe obrazovnog sistema. Pre svega za poboljšanje materijalnog položaja prosvetara.

Izvor: Vebsajt Politika, Jelena Popadić, 02.03.2017.
Naslov: Redakcija