Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREGOVARAČKO POGLAVLJE 1: PLAN DA SE DO 2018 .GODINE ISPUNE SVI PREDUSLOVI ZA ZATVARANJE POGLAVLJA 1


Pravna baza Paragraf Lex

Srbija planira do 2018. da ispuni sve uslove za zatvaranje Poglavlja 1 u pregovorima sa EU. Prvi deo pristupnih pregovora sa polako i sigurno približava se kraju i opšta je ocena Evropske komisije da je Srbija pokazala zavidan stepen pripremljenosti u tom procesu, istaknuto na skupu u PKS

Poglavlje 1 je jedno od najsveobuhvatnijih poglavlja koje se prožima i u drugim oblastima - energetika, saobraćaj, bezbednosna politika. Sve ono što se nalazi na tržištu Evropske unije na neki način je pokriveno temama iz tog poglavlja, objasnio je Srđan Majstorović, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije.

Jelena Popović, pomoćnica ministra privrede i predsednica Pregovaračke grupe 1 istakla je da se proces pregovaranja, kada je u pitanju Poglavlje 1, najviše odnosi na privredu i da je važno da se omogući da srpska privreda bude konkurentna kao i da srpski proizvodi "dobiju pasoš" na evropskom tržištu. Ona se osvrnula i na kompanije koje uvode standarde ističući da to podrazumeva određena ulaganja ali da je rezultat koji se dobija uvođenjem standarda veći od uloženih investicija. Popović je navela da je ekonomska korist od primene standarda do 15 odsto veća za kompanije, i da je taj proces veoma zahtevan ali da je ono što se na kraju dobije veoma korisno za samu kompaniju.

Kako je rekla, uskoro se očekuje usvajanje odluke koja predviđa uklanjanje potvrde o usaglašenosti sa granice. "Ovih dana treba da se usvoji odluka po kojoj za elektroniku, elektične proizvode i liftove praktično više neće biti potrebna potvrda usglašenosti na granici, ali će postojati ta vrsta kontrole i poštovanja dokumentacije pre stavljanja robe na tržište", objasnila je Popović. To znači da bi trebalo više da se oslonimo na naš nadzor na tržištu koji je značajno napredovao poslednjih godina, odnosno da se fokusiramo na kontrolu na samom tržištu. Po rečima Popović, telekomunikaciona oprema, pirotehnička sredstva, kao i građevinski proizvodi ostaju i dalje pod režimom potrebe Isprave o usaglašenosti.

Miodrag Dugandžija, načelnik odeljenja za registre, projekte i saradnju sa međunarodnim organizacijama u Ministarstvu privrede rekao je da je više od 70 odsto proizvoda kojima se trguje u EU obuhvaćeno harmonizovanim pravom, a da je Srbija morala da preispita dobar deo starih propisa i da ih stavi van snage. Kako je istakao, prvobitno planirano da se do 2018. godine ispune svi preduslovi za zatvaranje Poglavlja 1.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 05.03.2015.