Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR U KOMUNALNOJ DELATNOSTI


Pravna baza Paragraf Lex

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas poseban kolektivni ugovor sa predstavnicima javnih preduzeća u komunalnoj delatnosti, koji odmah stupa na snagu.

U ime zaposlenih u javnim preduzećima u komunalnoj delatnosti ugovor su u Vladi Srbije potpisali predstavnici Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Milan Grujić i predstavnik Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti "Nezavisnost" Milan Simić.

Ministarka je najavila i da se radi i na izmenama Zakona o komunalnim delatnostima kako bi se ta oblast vrlo jasno uredila, a preduzeća bila efikasnija.

Ona je naglasila da Vlada želi da uspostavi jasna pravila za radnike, državu i preduzeća, zbog čega je ovakav ugovor veoma značajan jer ga većina komunalnih preduzeća nije imala u prethodnom periodu.

Grujić je istakao da je ovo veliki dan za 70.000 zaposlenih komunalnih radnika, pre svega zbog činjenice da u poslednjih 20 godina nisu imali nijedan akt koji reguliše minimum njihovih prava i obaveza.

On je ocenio da je potpisivanje ovog ugovora prvi korak ka poboljšanju i uvođenju komunalnog reda koji će, uz izmene zakona, ovu značajnu delatnost za sve građane i korisnike usluga urediti na kvalitetan način.

Najvažnija tačka ugovora jeste da je uređena obaveza osnivača da obezbedi materijalne, tehničke i sve druge uslove potrebne za normalno funkcionisanje komunalnog sistema, a drugo je što je postignut dogovor koji se odnosi na minuli rad, precizirao je Grujić.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 05.03.2015.