Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USKORO UPRAVA ZA AGRARNO PLAĆANJE


Glavni pregovarač Srbije sa Evropskom unijom Tanja Miščević izjavila je da mora što pre da se usvoje zakoni koji su već pripremljeni, a to su zakoni o radu, stečaju i privatizaciji, ali i veliki broj podzakonskih akata.

"To je prvo u narednoj fazi u drugoj polovini godine očekuje nas set novih zakona , mera i akcija sa osnovnim ciljem da se stvori ambijent za dalja ulaganja, ali i da oni koji su trenutni ulagači mogu da prošire svoje aktivnosti, a da rad bude zaštićen kao u EU", naglasila je Miščević za RTS.

Ona je ocenila da Srbija dobro koristi sredstva iz pretpristupnih fondova EU i da je iskorištenost do sada bila 84 do 90 odsto raspoloživih sredstava.

"Mi sada trenutno koristimo oko 200 miliona evra na godišnjem nivou za izgradnju institucija i prekograničnu saradnju. Još uvek ne možemo koristiti stredstva iz većih fondova koji donose sredstva za infrastrukturu, za razvoj poljoprivrede i sela", naglasila je Miščević.

Ona je dodala da se radi na Upravi za agrarno plaćanje koje bi već u ovoj godini, ako se u nju uloži 1,6 miliona evra, mogla da povuče značajna sredstva.

"To je posebna uprava koja bi direktno davala sredstva za razvoj sela i razvoj poljoprivredne proizvodnju. Nisu male pare na godišnjem nivou oko 10 miliona evra, ali svake godine dok ne postignemo nivo za veću iskorišćenost", zaključila je Miščević.

Izvor: Tanjug