Zastava Bosne i Hercegovine

USKORO UPRAVA ZA AGRARNO PLAĆANJE


Glavni pregovarač Srbije sa Evropskom unijom Tanja Miščević izjavila je da mora što pre da se usvoje zakoni koji su već pripremljeni, a to su zakoni o radu, stečaju i privatizaciji, ali i veliki broj podzakonskih akata.

"To je prvo u narednoj fazi u drugoj polovini godine očekuje nas set novih zakona , mera i akcija sa osnovnim ciljem da se stvori ambijent za dalja ulaganja, ali i da oni koji su trenutni ulagači mogu da prošire svoje aktivnosti, a da rad bude zaštićen kao u EU", naglasila je Miščević za RTS.

Ona je ocenila da Srbija dobro koristi sredstva iz pretpristupnih fondova EU i da je iskorištenost do sada bila 84 do 90 odsto raspoloživih sredstava.

"Mi sada trenutno koristimo oko 200 miliona evra na godišnjem nivou za izgradnju institucija i prekograničnu saradnju. Još uvek ne možemo koristiti stredstva iz većih fondova koji donose sredstva za infrastrukturu, za razvoj poljoprivrede i sela", naglasila je Miščević.

Ona je dodala da se radi na Upravi za agrarno plaćanje koje bi već u ovoj godini, ako se u nju uloži 1,6 miliona evra, mogla da povuče značajna sredstva.

"To je posebna uprava koja bi direktno davala sredstva za razvoj sela i razvoj poljoprivredne proizvodnju. Nisu male pare na godišnjem nivou oko 10 miliona evra, ali svake godine dok ne postignemo nivo za veću iskorišćenost", zaključila je Miščević.

Izvor: Tanjug