Zastava Bosne i Hercegovine

NOVINE U SETU ZAKONA IZ OBLASTI INFRASTRUKTURE


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 13 zakona i odluka iz oblasti infrastrukture, među kojima i Zakon o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju koji je, prema rečima predlagača, donet kako bi se u novom investicionom ciklusu brže izgradili putevi, pruge, vazdušne i vodne luke i komunalna infrastruktura, u vrednosti od pet milijardi evra.

Usvojen je Zakon o izmenama i dopunama Zakona planiranju i izgradnji kako bi se domaći propisi uskladili sa propisima Evropske unije, a radi preciziranja i redefinisanja normi koje će omogućiti dalje napredovanje Srbije na listi Svetske banke "Duing biznis".

U raspravi je rečeno da su najznačajnije izmene u vezi sa izdavanjem licenci inženjerima, arhitektama i prostornim planerima.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, treba da doprinese da se okonča svojinska transformacija zemljišta i omogući efikasnije obezbeđivanje bankarskih garancija za to.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju menjaju se odredbe o finansijskoj sposobnosti preduzeća, o prodaji voznih karata putem interneta, i olakšava planiranje prevoza.

Zakon o Registru prostornih jedinica i Adresnom registru usvojen je kako bi ova oblast bila uređenija i nadležnost objedinjena kod Republičkog geodetskog zavoda. Kako je u raspravi rekla ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović koja je branila sve zakone, tri miliona ljudi u Srbiji nema u adresi naziv i broj ulice, dok čak 2,2 miliona nema ni sam naziv ulice, što bi ovim zakonom trebalo ispraviti.

Usvajanjem Zakona o izmeni Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, povećana je maksimalna spratnost objekata sa šest na osam spratova.

Mihajlović je u raspravi najavila da će prvi stanovi biti završeni krajem februara u Vranju i da počinje izgradnja još 8.000 stanova do kraja aprila.

Poslanici su usvojili i dva zakona iz oblasti vodnog saobraćaja.

Zakonom o izmenama i dopunama zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama nadležnosti su sa Agencije za upravljanje lukama preneti na Ministarstvo, a Zakonom o hidrografskoj delatnosti pravni okvir se usklađuje sa međunarodnim standardima.

Usvojenim Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o vazdušnom saobraćaju se uređuju pitanja obezbeđivanja u vazduhoplovstvu, a domaći propisi usklađuju sa regulativom EU.

Usvojene su i dve odluke o oduzimanju delu železničke infrastrukture svojstva dobra u opštoj upotrebi jer je Vlada Srbije predložila ukidanje 1.030,7 kilometara pruga na kojima duže vreme nema železničkog saobraćaja. Tako će ukupna dužina pruga na teritoriji Srbije, uključujući i pruge na Kosovu i Metohiji iznositi 3.314,2 kilometra.

Poslanici su usvojili Sporazum vlada Srbije i Irana o vazdušnom saobraćaju i Aneksa sporazuma vlada Srbije i Turske o saradnji na infrastrukturnim projektima.

Poslanici su usvojili Zakon o izmenama i dopunama Zakona o tržištu kapitala kojim će, kako je u raspravi rekao ministar finansija Siniša Mali, biti omogućeno da se poveća baza i struktura potencijalnih investitora koji će ulagati u domaće hartije od vrednosti.

"Strani investitori i fondovi će moći na brz i efikasan način da ulažu u domaće hartije od vrednosti i u srpsko tržište kapitala", rekao je ranije Mali.

Poslanici su usvojili i Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine.

Kako je rečeno u raspravi, država će popisom "obezbediti pouzdane podatke o vitalnim, etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obeležjima stanovništva, koji su neophodni za dobijanje precizne slike trenutnog stanja, ali i za projekcije budućih kretanja, a naročito za realno sagledavanje obima i posledica iseljavanja stanovništva".

Poslanici su potvrdili Sporazum o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koji za cilj ima povećanje produktivnosti i jačanje tržišnih veza malih i srednjih poljoprivrednih prehrambenih proizvođača.

Poslanici su potvrdili i Sporazum o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, od dvadeset jedan milion evra za unapređenje zemljišne administracije, sa kamatom zbira šestomesečnog EURIBOR-a plus 0,5 odsto.

Poslanici su dali garanciju za novo zaduženje kod EBRD za kupovinu novih vozova, kao I zaduženje kod turskih banaka ZIRAAT i DENIZBANK sa godišnjom kamatom od 2,5 odsto.

Potvrđen je i ugovor o garanciji za projektni zajam od 54 miliona evra za izgradnju nove Univerzitetske dečje klinike, Tiršova 2, u Beogradu.

Izvor: Vebsajt N1, 03.02.2020.
Naslov: Redakcija