Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O STAROM SAJMIŠTU: Nacrt zakona uskoro pred Vladom RS


Nacrt zakona o Starom sajmištu spreman je i sledeće nedelje treba da uđe u proceduru, rekao je predsednik komisije za utvrđivanje Memorijala episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk.

Vladika očekuje da će se Nacrt zakona naći pred poslanicima u narednih nekoliko meseci.

Staro sajmište treba, prema zakonu, da bude memorijal Republike Srbije, istakao je vladika, dodavši da to treba da bude veliki memorijal, sa centrom usredsređenim na stradanje svih nacionalnosti u Drugom svetskom ratu, da tretira područje cele Jugoslavije, dok će istorijatu sajmišta biće posvećen poseban muzej.

"Budući Memorijal imaće muzejsku, istraživačku, obrazovnu arhivsku i svaku drugu funkciju, gde će stradanje srpskog naroda konačno dobiti svoj memorijal u Beogradu", naglasio je vladika.

Staro sajmište neće biti samo regionalni centar za istraživanje holokausta, naglasio je vladika, već i centar za istraživanje genocida, antifašističkog pokreta, stradanja Roma...

Što se tiče finansiranja, zakon predviđa da Memorijal bude posebna institucija pod brigom Vlade Republike Srbije, čime bi se omogućilo da Memorijal bude budžetski korisnik.

Upitan da li ima u Zagrebu sagovornike za ovu temu, vladika Jovan je rekao da postoji u jednom delu javnosti veliko zanimanje i da "svakako ima sagovornika".

Na pitanje zašto smo tako dugo bili nemarni prema logoru Staro sajmište, u kome je stradalo skoro 20.000 Srba, Roma i Jevreja, vladika je odgovorio da to "zahteva ozbiljno proučavanje socijalističke Jugoslavije", uz zaključak da su stare predrasude jake i moćne.

Izvor: Vebsajt RTV, 04.02.2018.
Naslov: Redakcija