Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ENERGETICI: Pooštriti kazne za neovlašćeno korišćenje električne energije


Elektroprivreda Srbije otkrila je prošle godine 6.762 slučaja neovlašćenog korišćenja električne energije, a kilovati koji su volšebno nestali sa strujne mreže vredeli su milijardu dinara.

Kako navodi EPS, najveći deo onih koji "zaboravljaju" da prijave potrošenu električnu energiju su građani - mnogo više od privrednika.

U EPS-u kažu da njihove akcije otkrivanja krađe električne energije i neovlašćenog priključivanja na mrežu sprovode 24 časa dnevno, 365 dana u godini. I to, tvrde, daje rezultate, jer sve više lopova ostaje kratkih rukava.

Kako navode, analizira se potrošnja električne energije kod svih kategorija kupaca da bi se otkrila potencijalna mesta neovlašćenog korišćenja.

"Rade se opsežne kontrole mernih mesta na kojima postoji sumnja za eventualne zloupotrebe. Prošle godine otkrivena su 6.762 slučaja neovlašćenog korišćenja električne energije, od toga u kategoriji domaćinstava 6.091, a u ostalim kategorijama 671", navode u EPS-u.

Šteta je, precizira se, 1.026.023.535 dinara.

Ipak, modernizacija opreme u mnogim slučajevima olakšala je posao EPS-u, posebno u otkrivanju mikrolacija gubitaka na mreži. Takođe, navode, izmeštanje brojila iz okućnice je dalo rezultate jer je majstorima elektrodistribucije i čitačima potrošenih kilovata olakšan posao mernim mestima.

Prema zakonu, imena onih koji troše, a ne plaćaju struju, ne smeju da se objavljuju. Protiv njih se podnose krivične prijave i isključuju se s mreže.

U EPS-u smatraju da bi "lopova" bilo mnogo manje da je kaznena politika oštrija. Kako tvrde, kradljivce ohrabruje odlaganje krivičnog gonjenja, dugotrajni sudski procesi koji se razvuku i na nekoliko godina, ali i blage sankcije jer su presude često oslobađajuće ili se izriču uslovne kazne.

EPS, stoga, traži pooštravanje kaznene politike. "To se posebno odnosi na naše zaposlene koji učestvuju u krađi struje. Istovremeno, tražimo i da se napadi na EPS-ove radnike koji rade na otkrivanju krađa tretiraju kao krivična dela i da im se omogući zaštita kao službenim licima", poručuju iz EPS-a.

Izvor: Vebsajt 021, 05.02.2018.
Naslov: Redakcija