Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RADU: Poslodavac može da zaključi ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova za obavljanje poslova koji su po svojoj prirodi takvi da ne traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini. U pojedinim beogradskim javnim gradskim preduzećima je, međutim, više hiljada radnika na taj način angažovano i po nekoliko godina


Ugovore o privremenim i povremenim poslovima Zakon o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014 - dalje: Zakon) definiše kao ugovore za sezonske poslove, koji ne smeju da traju duže od 120 dana u godini. U beogradskim javnim gradskim preduzećima je, međutim, više hiljada radnika na taj način angažovano po nekoliko, čak i do 17 godina.

"PP ugovorci" lišeni su svih prava koja proističu iz radnog odnosa. Na takve uslove, kako kažu, pristaju da bi sačuvali kakvo-takvo radno mesto.

Nezaposleno lice - tim rečima se opisuje radni odnos definisan takozvanim "PP ugovorom". "PP" znači privremeno i povremeno, ali N.S. je, produžavajući ga na svaka četiri meseca, u JKP "Vodovod i kanalizacija" proveo deset godina. Na istom radnom mestu, sa istom platom i bez ikakvih prava.

"Imamo upola manju platu nego stalni radnici. Upola manju! Nemamo pravo na jedan slobodan dan, na jedan dan bolovanja, godišnjeg odmora, za rođenje prvog deteta vodovodski radnik prima 160.000 dinara, ja naravno ništa nisam primio", ističe N.S.

Kada se njegova ćerka razbolela, tražio je pet slobodnih dana. Nije ih dobio i to je, kaže, prelilo čašu. Dao je otkaz i zbog toga se ne boji da govori. U istom preduzeću sa istim ugovorima angažovano je još oko 700, mahom fizičkih radnika.

Oko 250 "PP ugovoraca" iz JKP "Gradska čistoća" krajem decembra 2016. godine su organizovali štrajk upozorenja. To je i presudilo njihovom radnom statusu.

Gradonačelnik Beograda obećava - prepreke na putu od PP ugovora do Ugovora o radu uklanjamo do kraja 2017. godine. Potrebno je da se, kada već rade toliki broj godina, osećaju zaposleni, da imaju sva prava koja proističu iz punog radnog odnosa. Ja sam sam sebi dao rok do kraja godine da pokušamo to da rešimo zajedno sa Vladom Republike Srbije. -

Izvor: Vebsajt N1, Ksenija Pavkov, 02.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija