Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U SUSRET ZAKONU KOJI DONOSI ODRŽIV SISTEM KVALITETNE BESPLATNE PRAVNE POMOĆI


Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći put je do jednake dostupnosti pravdi svim socijalno ugroženim grupama i zato Ministarstvo pravde i državne uprave ulaže sve napore da se sačini što kvalitetniji tekst ovog zakona kako bi ga Narodna skupština usvojila u što kraćem roku, rekla je pomoćnica ministra pravde i državne uprave Ljiljana Blagojević na Okruglom stolu organizovanom povodom novog Predloga Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Blagojević je istakla da Radna grupa Ministarstva pravde i državne uprave godinu dana radi na izradi Nacrta zakona o besplatnoj pravnoj pomoći koji će posle višegodišnjeg iščekivanja tačno propisati ko sve može biti korisnik i pružalac besplatne pravne pomoći, šta znači bespaltna pravna pomoć, šta se podrazumeva pod besplatnom pravnom pomoći, kao i na koji način će se vršiti njeno finansiranje. "Besplatna pravna pomoć je besplatna za korisnike koji primaju određenu vrstu usluga, ali nije besplatna za državu koja ima limitirane resurse i gde se mora voditi računa o održivosti i funkcionalnosti sistema", dodala je Blagojević.

Takođe, ona je istakla da će prema Nacrtu ovog zakona finansiranje besplatne pravne pomoći biti omogućeno iz budžeta Republike Srbije, ali i kroz projektno finansiranje i razne donacije.

"Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći do sada nije donet zato što je postojao višegodišnji sukob određenih interesa, mišljenja, potreba i mogućnosti, što je kočilo postizanje saglasnosti oko teksta zakona", istakla je Blagojević.

Pomoćnica ministra je najavila da će i u naredna 2-3 meseca biti organizovano još javnih rasprava i debata na kojima će druge institucije i organizacije, stručnjaci, NVO, ali i građani moći da kroz kritike, komentare i sugestije doprinesu njegovom sveobuhvatnijem sagledavanju i iznalaženju najboljih mogućih rešenja.

Okrugli sto o novom Predlogu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći organizovao je Autonomni ženski centar u saradnji sa nevladinim organizacijama i mrežama organizacija koje pružaju besplatnu pravnu pomoć građanima Srbije u specijalističkim oblastima zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Na okruglom stolu su učestvovali i predstavnik Autonomnog ženskog centra Tanja Ignjatović, advokat i koordinatorka Pravnog tima Autonomnog ženskog centra Vanja Macanović, Pravni analitičar Praksisa Danilo Ćurčić, pomoćnica Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Kosana Beker, zamenica Pokrajinskog Ombudsmana i mnoge druge institucije i NVO koji su učestvovali u debati.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde i državne uprave, 5.2.2014.