Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Predviđena novčana pomoć majkama za kupovinu prvog stana


Roditeljski dodatak za prvo dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije iznosiće 300.000 i isplaćuje se jednokratno, navodi se u Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 130/2021).

Povećanje iznosa roditeljskog dodatka za prvo dete "značajno kompenzuje inicijalne troškove koje porodica ima u trenutku rađanja njenog novog člana", piše u obrazloženju zakona.

U budžetu Srbije je za realizaciju prava propisanih Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom u 2022. godini opredeljeno 64,8 milijardi dinara.

Za isplatu prava na roditeljski dodatak za prvo dete u iznosu od 300.000 dinara biće potrebna dodatna sredstva u iznosu od šest milijardi dinara.

Novi zakon donosi i pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

To pravo, kako se navodi, može da ostvari majka za dete koje je rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, pod uslovom da je (majka) državljanin Srbije i da ima prebivalište u Srbiji.

Pod određenim uslovima, pravo na ovu pomoć može ostvariti i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca, ako je dete rođeno na teritoriji Srbije i/ili je državljanin Srbije.

Izuzetno, u slučaju smrti majke deteta, pravo može ostvariti i otac deteta.

Uslov za ovu pomoć je da majka novorođenog deteta prvi put stiče u svojinu porodično-stambenu zgradu ili stan u Srbiji.

Uslov je i da majka neposredno brine o detetu za koje je podnela zahtev, da nije potpuno lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja, kao i da deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku, starateljsku porodicu ili data na usvojenje.

Izuzetno, kako se objašnjava u zakonu, priznaje se i ukoliko je dete prethodnog reda rođenja smešteno u ustanovu zbog potrebe kontinuirane zdravstvene zaštite i nege, a po prethodno pribavljenoj saglasnosti ministarstva nadležnog za finansijsku podršku porodici sa decom.

Za isplatu novčanih sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta biće potrebna dodatna sredstva u iznosu od deset milijardi dinara.

Stvaranje uslova za rešavanje stambenog pitanja porodice predstavlja posebnu podsticajnu meru koja u datim okolnostima treba da doprinese stabilnosti i sigurnosti porodice, a u narednom periodu da utiče i na odluku o proširenju porodice, kao i rađanju još dece, piše u obrazloženju.

Mera je, kako se navodi, od izuzetnog značaja na odluku da porodica nastavi da živi u mestu dosadašnjeg prebivališta, a ne da se seli u drugo mesto u Srbiji ili u inostranstvo".

Nivo fertiliteta ispod potreba proste reprodukcije zahteva definisanje politika u cilju zaustavljanja daljeg pada, poručuje se u obrazloženju zakona.

U Srbiji je stopa ukupnog fertiliteta u 2000. godini iznosila je 1,46 deteta po ženi, a narednih dvadeset godina oscilirala je na nivou od oko 1,4 do 1,5.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Nevena Petaković, 02.01.2022.
Naslov: Redakcija