Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Zakonom se uvodi novi finansijski instrument - pravo na sticanje udela koje izdaje društvo s ograničenom odgovornošću i rezervisanog sopstvenog udela. Akcionarska društva ubuduće će moći zaposlene da nagrade sa najviše pet odsto sopstvenih akcija


Plate nisu uvek dovoljan motiv radnicima, pa čak i kad su iznad proseka. Prosperitetne kompanije će ubuduće moći pred zaposlene i sa novim mamcem - udelom u firmi. U Narodnoj skupštini Republike Srbije je usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019), koji uvodi novi finansijski instrument - pravo na sticanje udela koje izdaje društvo s ograničenom odgovornošću i rezervisanog sopstvenog udela. Akcionarska društva, s druge strane, ubuduće će moći zaposlene da nagrade sa najviše pet, umesto dosadašnja tri odsto, sopstvenih akcija.

Nagrađivanje sa udelom u DOO je recept "prepisan" iz Silicijumske doline i trebalo bi da pomogne kompanijama koje rade pre svega u informacionim delatnostima da zadrže najskuplji kadar.

- Na ovaj način zaposleni se stimulišu da što bolje obavljaju poslove i time povećaju vrednost kapitala privrednog društva - stoji u obrazloženju Zakona. - Kada dođe do prodaje privrednog društva u kome su zaposleni, oni mogu da ostvare značajan profit prodajom po tržišnoj ceni učešća u kapitalu. Ovaj način stimulacije se naročito pokazao kao delotvoran u privrednim društvima iz oblasti informacionih tehnologija koja raspolažu ograničenim sredstvima u početnoj fazi poslovanja. S druge strane, ova društva imaju veliki potencijal brzog rasta, pa članovi ovog društva imaju mogućnost da ostvare prilično veliki profit u slučaju prodaje vlasničkog udela koji je stečen za relativno mali novac u početnoj fazi poslovanja.

Da bi radnika nagradili delom firme, potrebno je najpre da obrazuju rezervisani sopstveni udeo. Uspešna akcionarska društva će imati i "veći" budžet za nagrađivanje radnika raspodelom akcija.

- Akcionarska društva mogu da steknu do deset odsto sopstvenih akcija, a mogli su dosad da zaposlenima raspodele najviše tri odsto. Taj procenat će biti povećan na pet odsto - objašnjava Nenad Gujaničić, glavni broker "Momentum sekjuritisa". - Ima kompanija koje to uspešno rade. Dobar primer je "Metalac" koji tako nagrađuje svoje radnike. U toj kompaniji zaposleni i menadžment drže kontrolni paket akcija.

Rezervisani sopstveni udeo, koji društvo stiče da bi dalo zaposlenom, upisuje se u Registru privrednih subjekata. Naknada za registraciju jedne promene podatka je 2.800 dinara, a za registraciju i objavu dokumenta naknada iznosi 1.000 dinara. Pravo na sticanje udela registruje se u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. Bulatović, 03.01.2020.
Naslov: Redakcija