Zastava Bosne i Hercegovine

TOKOM 2017. GODINE POČEĆE PRIMENA KOMERCIJALNE MEDIJACIJE ZA REŠAVANJE PRIVREDNIH SPOROVA: "Komercijalnom medijacijom" se mirnim putem, van suda, za kratko vreme i uz velike uštede mogu rešiti privredni sporovi. Obuka licenciranih medijatora, među kojima mogu da budu i sudije i advokati, počeće u februaru 2017. godine na Pravosudnoj akademiji, dok će za privrednike biti organizovane radionice i konferencije kako bi se upoznali sa ovim vidom rešavanja privrednih sporova


U saradnji Privredne komore Srbije (PKS) i Pravosudne akademije (PA), a uz podršku partnera iz Slovenije (ECDR) u Srbiji će u toku 2017. godine početi da se primenjuje sistem "komercijalne medijacije" kojom se mirnim putem, van suda, za kratko vreme i uz velike uštede mogu rešiti privredni sporovi.

Obuka licenciranih medijatora, ali i budućih zainteresovanih lica, među kojima mogu da budu i sudije i advokati, počeće u februaru 2017. godine na Pravosudnoj akademiji, dok će za privrednike biti organizovane radionice i konferencije kako bi se upoznali sa ovim vidom rešavanja privrednih sporova.

Evropska banka za obnovu i razvoj angažovala je slovenačku kompaniju - Evropski centar za rešavanje sporova iz Ljubljane (ECDR) za sprovođenje projekta komercijalne medijacije u Srbiji.

Direktor PA Nenad Vujić kaže da stranke za medijaciju mogu da se opredele pre ili u toku suđenja i da na taj način rasterete sud ali i brže reše spornu situaciju.

"Pred sud bi u tom slučaju išla samo teška i složena pitanja u kojima ne može da se nađe rešenje medijacijom", naveo je Vujić.

On je podsetio da se u privrednim sporovima mahom javljaju potraživanja velikih iznosa, te da je bitno što pre doći do rešenja u sporu, jer se na taj način, pored ostalog ubrzava i privredni razvoj.

Izvor: Vebsajt Blic, 03.01.2017.
Naslov: Redakcija