Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O IZMENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O VISINI TAKSE ZA PRUŽANJE USLUGA REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA: Pravilnik stupa na snagu 7. januara 2017. godine i uvodi dve nove usluge - Upis objekta ili posebnog dela objekta, sa upisom zajedničke svojine ili susvojine u korist bračnih, odnosno vanbračnih supružnika i Promena imaoca prava na nepokretnosti, odnosno upis zajedničke svojine ili susvojine u korist bračnih, odnosno vanbračnih supružnika. Supružnici koji zajedno kupuju nepokretnost i čija se oba imena nalaze u kupoprodajnom ugovoru, svoja prava na nepokretnost moći će da upišu po najnižoj taksi koja iznosi 300 dinara


Bračni i vanbračni supružnici, koji su se upisivali kao vlasnici zajedničke nepokretnosti, od 7. januara 2017. godine biće prepoznati kao posebna kategorija korisnika usluga katastra, rečeno je u Republičkom geodetskom zavodu.

Supružnici koji zajedno kupuju nepokretnost i čija se oba imena nalaze u kupoprodajnom ugovoru, svoja prava na nepokretnost moći će da upišu po najnižoj taksi koja iznosi 300 dinara.

"Supružnici su i do sada mogli da se zajedno upišu kao vlasnici na nepokretnosti, ali nisu bili prepoznati kao posebna kategorija korisnika usluga katastra, pa su plaćali pun iznos taksi od 9.807, odnosno 8.671 dinar", rečeno je u RGZ-u.

Kako je objašnjeno, to je omogućeno uvođenjem dve nove usluge - Upis objekta ili posebnog dela objekta, sa upisom zajedničke svojine ili susvojine u korist bračnih, odnosno vanbračnih supružnika i Promena imaoca prava na nepokretnosti, odnosno upis zajedničke svojine ili susvojine u korist bračnih, odnosno vanbračnih supružnika.

Nove usluge, deo su Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o visini takse za pružanje usluga Republičkog geodetskog zavoda ("Sl. glasnik RS", br. 110/2016), koji na snagu stupa 7. januara 2017. godine, i koji pojeftinjuje 14 usluga Službe za katastar nepokretnosti.

Republički geodetski zavod uveo ih je uz podršku Svetske banke, a cilj je da se doprinese rodnoj ravnopravnosti i poveća broj žena upisanih u katastar.

"Često se dešava da supružnici zajednički otplaćuju rate kredita, ali se u kupoprodajnom ugovoru nalazi samo muževljevo ime, pa se, samim tim, samo on i upisuje u katastar kao vlasnik nepokretnosti. Na taj način, vlasništvo supruge nad imovinom katastru ostaje nevidljivo, a kao i njena prava. To naročito ima kompleksne posledice u slučaju podele imovine. Upisom u katastar nepokretnosti oba supružnika osnažuju se ne samo žene, već i sama bračna zajednica", rečeno je u RGZ-u.

Novi Pravilnik pojeftino je 14 usluga, poput takse za promenu imaoca prava na nepokretnosti, upis posebnog dela objekta sa upisom imaoca prava, provođenje promene na zemljištu nastalo deobom ili spajanjem parcela.

Najviše je snižena taksa za upis zabeležbe postojanja ugovora o doživotnom izdržavanju, pa će ona iznositi 3.000 dinara, što je 55,3 odsto jeftinije nego do sada.

Izvor: Vebsajt RTS, 04.01.2017.
Naslov: Redakcija