Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT GRAĐANSKOG ZAKONIKA: Bez obzira na predloge koji dolaze iz Radne grupe koja radi na Građanskom zakoniku u budžetu nema novca za naknade majkama sa troje dece. Iz Ministarstva rada najavljuju da će u 2017. godini biti povećan roditeljski dodatak za prvo dete i dečji dodatak za decu sa invaliditetom. Takođe, veći broj žena moći će da ostvari i pravo na porodiljsku naknadu, pa će sve dame koje su na bilo koji način uplaćivale doprinose moći da dobiju naknadu dok čekaju bebu. To važi za one prijavljene u svom gazdinstvu na selu, ali i za zaposlene na privremenim i povremenim poslovima


U srpskom budžetu nema novca za naknade majkama sa troje dece, bez obzira na predloge koji dolaze iz Radne grupe koja radi na Građanskom zakoniku. Kada bi se takva odluka donela, morali bi da se promene mnogi propisi.

U Crnoj Gori se, primera radi, dobra namera okrenula protiv sopstvenih građana i napravilo se mnogo više problema. Usvojen je Zakon o dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti ("Sl. list CG", br. 47/2015), kojim je propisano da svaka majka koja ima troje dece dobija doživotnu naknadu, što je sa stanovišta populacione politike dosta diskutabilno, jer se finansira neko ko ima troje dece, a ne podstiču se oni što ih nemaju da ih dobiju. Tek kada su usvojili taj Zakon shvatili su da para za njegovo sprovođenje nemaju.

Roditeljski dodatak za prvo dete u 2017. godini biće povećan na 100.000 dinara. To znači, da će naknada za dolazak prvorođenčeta biti znatno veća od sadašnje, s obzirom na to da roditelji danas od države dobijaju 38.000 dinara.

Ovaj predlog uskoro bi trebalo da odobri Ministarstvo finansija, ali računica predlagača i blagajnika se poklapaju, pa će roditelje za nekoliko meseci obradovati znatno viši iznosi.

Roditeljski dodatak biće uvećan za svu decu, ali ne u istom procentu. I dalje će se neke kategorije isplaćivati odjednom, a neke ne, a najveće povećanje osetiće, ipak, roditelji prvog naslednika, dok će postotak uvećanja za drugo i treće dete biti nešto niži. Ovo je deo strategije Demografskog saveta koji je nedavno osnovan i trebalo bi da se, između ostalog, bavi i ovim pitanjem.

Primera radi, u Rusiji prvo dete se ne pomaže novcem iz državnog budžeta, jer smatraju da je to biološka mera čoveka. Kod nas je, smatraju demografi, potrebna pomoć za prvo dete. Postoji mogućnost da se novac ubuduće direktno i mnogo brže uplaćuje mamama i tatama, ali će procedura dokazivanja ostati kao i do sada. Sve će biti, ipak, mnogo lakše, jer će se i ova usluga završavati preko e-Uprave, odnosno elektronski, a država će pribavljati dokumenta.

Iz Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja najavljuju da će u 2017. godini i dečji dodatak za decu sa invaliditetom biti veći za 50 odsto. Takođe, veći broj žena moći će uskoro da ostvari i pravo na porodiljsku naknadu. Naime, nadležni najavljuju da će se proširiti krug, pa će u ovoj godini sve dame koje su na bilo koji način uplaćivale doprinose moći da dobiju naknadu dok čekaju bebu. To važi za one prijavljene u svom gazdinstvu na selu, ali i za zaposlene na privremenim i povremenim poslovima.

- Novac za njih biće obezbeđen uštedama u budžetu nastalim sprečavanjem zloupotreba - kažu u ovom Ministarstvu.

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 04.01.2017.
Naslov: Redakcija