Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POSTAVLJENI VRŠIOCI FUNKCIJA TUŽILACA U 33 VIŠIH I OSNOVNIH JAVNIH TUŽILAŠTAVA U SRBIJI: Republički javni tužilac ponovo je postavila vršioce funkcija tužilaca u 33 viših i osnovnih javnih tužilaštava u Srbiji, jer za njih do kraja 2016. godine nije završen postupak izbora. Zbog ovakvog stanja u trećini javnih tužilaštava u Srbiji u više navrata su protestvovala strukovna udruženja, ocenjujući da na ovaj način tužilaštva ne funkcionišu u punom kapacitetu i nemaju samostalnost u radu


Republički javni tužilac, Zagorka Dolovac, ponovo je postavila vršioce funkcija tužilaca u 33 viših i osnovnih javnih tužilaštava u Srbiji, jer za njih do kraja 2016. godine nije završen postupak izbora.

Većini vršilaca te funkcije koji su postavljeni u januaru prošle godine taj mandat je produžen do godinu dana ili do izbora javnog tužioca, ali je bilo i promena kao na primer u Požarevcu gde je za vršioca funkcije sada postavljena Nataša Trninić, zamenik tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Liste kandidata Državnog veća tužilaštva za 29 novih tužilaca predate su Vladi Srbije 28. septembra 2016. godine, dok je za četiri ponovljen konkurs.

Državno veće tužilaštva je tada Vladi Republike Srbije prosledio i listu kandidata za Tužioca za ratne zločine, koji takođe još nije izabran.

Nakon izbora koji su sprovedeni krajem 2015. godine, Tužilaštvo za ratne zločine nije dobilo šefa jer tada nijedan od tri kandidata koje je Vlada predložila Narodnoj skupštini Republike Srbije nije dobio potrebnu većinu poslaničkih glasova.

Od odlaska tužioca Vladimira Vukčevića u penziju u januaru 2016. godine, Tužilaštvom za ratne zločine rukovodi prvi zamenik Milan Petrović.

Zbog ovakvog stanja u trećini javnih tužilaštava u Srbiji u više navrata su protestvovala strukovna udruženja, ocenjujući da na ovaj način tužilaštva ne funkcionišu u punom kapacitetu i nemaju samostalnost u radu.

Izvor: Vebsajt Blic, 04.01.2017.
Naslov: Redakcija