Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAKIM ALKOHOLNIM PIĆIMA: PRIMENA ZAKONA POčELA JE 1. JANUARA 2016. GODINE. LIBERALIZOVANI USLOVI ZA PROIZVODNJU I ZNATNO SMANJENI TROšKOVI ZA REGISTRACIJU. SARADNJA FIZIčKIH LICA I REGISTROVANIH PROIZVOđAčA, KROZ KOOPERANTSKI UGOVORNI ODNOS - FIZIčKA LICA VIšAK DESTILATA ćE PRODAVATI REGISTROVANIM PROIZVOđAčIMA ZA DALJU DORADU I PRERADU. NOVINA JE I KATEGORIZACIJA PIćA PO MEđUNARODNIM STANDARDIMA


Od 1. januara 2016. godine počeo je da se primenjuje Zakon o jakim alkoholim pićima ("Sl. glasnik RS", br. 92/2015 - dalje: Zakon). Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Zakon je donet kako bi se uveo red u toj oblasti, i omogućilo malim proizvođačima da izađu iz sive zone. Za taj korak, zahtev je stigao i iz Evropske unije kako bi srpska rakija ispunila međunarodne standarde i bila tik uz škotski viski i francuski konjak.

"Mali proizvođači mogu da se registruju za proizvodnju rakije i ostalih alkoholnih pića kao preduzetnici i da na taj način stavljaju direktno svoj proizvod na tržište kao finalni proizvod, posebno ako se uzme u obzir da je ovim Zakonom pojednostavljena procedura registracije", objašnjava Kolinda Hrehorović iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Dodaje da su liberalizovani uslovi za proizvodnju i znatno smanjeni troškovi za registraciju.

Ono što se ne menja za srpskog seljaka jeste da će u svom dvorištu i dalje moći da peče rakiju, ali i da zbrine višak.

"Ukoliko mali proizvođač ne želi da ide direktno sa svojim proizvodom na tržište, može svoj voćni destilat da da drugom registrovanom proizvođaču na dalju doradu i preradu, što znači da onaj koji je preuzeo taj destilat postaje odgovoran i u smislu kvaliteta i u smislu zdrvstvene bezbednosti tog proizvoda", rekla je Kolinda Hrehorović.

Tako je, ističe, stavljen u legalne tokove onaj višak rakije koji se nalazio kod fizčkih lica i koji je predstavljao sivu ekonomiju.

Zakon omogućava registraciju velikog broja proizvođača što, kažu u Ministrastvu, garantuje izvoz.

Novina je i kategorizacija pića po međunarodnim standardima, a to znači da će naša šljivovica biti konkurentna i na evropskom tržištu. Ostaje još da se donese Pravilnik o geografskoj oznaci.

Izvor: Vebsajt RTS, 05.01.2016.
Naslov: Redakcija