Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O ORGANIZOVANJU, SPROVOĐENJU I NAČINU POLAGANJA VOZAČKOG ISPITA, VOĐENJU I ROKOVIMA ČUVANJA EVIDENCIJA O VOZAČKOM ISPITU I USLOVIMA KOJE MORA DA ISPUNI VOZILO NA KOJEM SE OBAVLJA VOZAČKI ISPIT: OD 1. JANUARA 2016. GODINE PRIMENJUJE SE OBAVEZA ELEKTRONSKOG POLAGANJA TEORIJSKOG ISPITA, KAO I SNIMANJE SVIH KANDIDATA I ISPITIVAčA CELIM TOKOM ISPITA


U Srbiji se od 2016. godine vozački ispit polaže elektronski. U bazi MUP se nalazi 5.000 pitanja koja se slučajnim uzorkom stavljaju pred kandidate. Postoje i dve sigurnosne kamere, tako da je potpuno obezbeđeno da su na polaganju baš oni kandidati koji su se i prijavili.

Ministar unutrašnjih poslova je kazao da kandidati od kuće imaju mogućnost uvežbavanja, kao i da sada mogu odmah posle ispita da utvrde da li su položili.

U budućnosti će sistem MUP biti umrežen sa svim ministarstvima, tako da niko neće moći da registruje vozilo ukoliko ima neki prekršaj.

- Teorijska obuka košta 12.000 dinara za 40 obaveznih časova, a isti toliki broj časova praktične obuke za volanom košta 40.000 dinara. Tome treba dodati troškove polaganja teorijskog i praktičnog dela ispita od po 5.000 dinara - kaže Milan Todorović, predsednik Udruženja auto-škola Beograda.

Na tih 62.000 dinara treba dodati i cenu obaveznog polaganja prve pomoći koja se kreće od pet do 8.500 dinara, kao i lekarskog pregleda, koji košta između 2.097 i 6.000 dinara.

Izvor: Vebsajt Novosti, P. Ž., 04.01.2016.
Naslov: Redakcija