Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU: Od naredne godine prijava poljoprivrednih gazdinstava elektronskim putem


Uspostavljanje platforme eAgrar najavljeno je za narednu godinu, a više od 450.000 poljoprivrednih gazdinstava registrovaće se četiri puta brže i jednostavnije nego do sada.

Takođe, svi poljoprivrednici moći će elektronski da podnesu zahteve za subvencije.

U fokusu Saveza u naredne dve godine naći će se i uvođenje elektronske knjige polja za zakupce poljoprivrednog zemljišta, ukidanje poreza na donacije hrane i usklađivanje propisa iz oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane sa evropskim zakonodavstvom, kako bi trgovina sa Evropskom unijom bila olakšana. Uvoz i izvoz robe bili bi efikasniji i kada bi se u Srbiji priznavali rezultati EU laboratorija, kao i kada bi se usaglasila primena propisa iz oblasti deklarisanja hrane u delu označavanja zemlje porekla, što je sada dodatni trošak za uvoznike i koči plasman robe.

“Jedan od važnijih ciljeva jeste usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa evropskim standardima, što je posebno važno, jer to u stvari znači i bolje i sigurnije uslove tržišnog poslovanja”, istakla je nova predsednica Saveza za hranu i poljoprivredu u NALED-u Tamara Penjiić.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušanka Golubović istakla je da su sve inicijative Saveza u skladu sa planovima ministarstva i da će ovaj resor privesti kraju aktivnosti koje su u prethodnom sazivu započete.

“Na razvoju eAgrara ćemo raditi tokom naredne godine intenzivno, a već u februaru očekujemo postavljanje baze podataka. Naš budžet je prešao pet odsto ukupnih poreskih prihoda i tako će biti i sledeće godine, a najveći deo je usmeren na subvencije i podsticaje u poljoprivredi, ali uvešćemo i jasnije kriterijume, kojima ćemo podstaći da proizvodi budu kvalitetniji i konkurentniji na stranom tržištu”, rekla je Golubović.

Kao najveći rezultat Saveza ističe se uvođenje elektronske platforme za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi, putem koje je od 2019. prijavljeno više od 72.200 radnika. Sledeći korak bio bi da se ova procedura proširi i na druge delatnosti, kao što su turizam, ugostiteljstvo, građevinarstvo i kućni poslovi, a Vlada Republike Srbije, pre dve godine pokrenula je radnu grupu za izradu ovog propisa.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, 29.11.2022.
Naslov: Redakcija