Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O DOPUNI ZAKONA O JAVNIM MEDIJSKIM SERVISIMA - Tekst propisa


PREDLOG ZAKONA O DOPUNI ZAKONA O JAVNIM MEDIJSKIM SERVISIMA

Član 1.

U Zakonu o javnim medijskim servisima (“Službeni glasnik RS”, br. 83/14, 103/15, 108/16, 161/20 i 129/21) posle člana 62b dodaje se član 62v koji glasi:

“Član 62v

Za obavljanje osnovne delatnosti, koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa, Javna medijska ustanova “Radio-televizija Vojvodine” do 31. decembra 2023. godine delimično se finansira iz budžeta Republike Srbije.

Način prenošenja sredstava iz stava 1. ovog člana, uređuje Vlada posebnim aktom.”

Član 2.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije”.

IZ OBRAZLOŽENJA

II. Razlozi za donošenje Zakona

            Polazeći od značaja koji javni medijski servisi imaju u očuvanju i unapređenju demokratskih vrednosti društva, Republika Srbija se opredelila da rad i položaj javnih medijskih servisa reguliše posebnim zakonom u skladu sa evropskim regulatornim okvirom.

            Zakonom o javnim medijskim servisima (“Službeni glasnik RS”, br. 83/14, 103/15, 108/16, 161/20 i 129/21) predviđeno je da Republika Srbija obezbeđuje stabilno i dovoljno finansiranje osnovne delatnosti javnih medijskih servisa. Zakonom je predviđeno da se javni medijski servisi mogu finansirati iz takse za javni medijski servis, iz sredstava budžeta, komercijalnih prihoda i ostalih prihoda.

            Razlog za donošenje Zakona o dopuni Zakona o javnim medijskim servisima je obezbeđivanje neophodnog iznosa sredstava za rad Javne medijske ustanove “Radio-televizija Vojvodine” do 31. decembra 2023. godine, kako se obavljanje osnovne delatnosti, koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, ne bi dovelo u pitanje.

            Sadašnja visina takse od 299 dinara na mesečnom nivou, nije dovoljna da Javna medijska ustanova “Radio-televizija Vojvodine” nesmetano i u kontinuitetu obavlja svoju osnovnu delatnost. Javna medijska ustanova “Radio-televizija Vojvodine” je u 2021. godini ostvarila prihod od takse za javni medijski servis u iznosu od 2.219.704.252,00 dinara, a procena je da će se u 2022. godini ostvariti prihod u iznosu od 2.294.574.082,00 dinara. Zato je predviđeno da se pored takse, u 2023. godini izdvoje i sredstva iz Budžeta Republike Srbije, u skladu sa Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu.

            Na ovaj način obezbeđuje se stabilan sistem finansiranja javnih medijskih servisa i njihova nezavisnost, a vodi se računa i o ekonomskoj moći građana.

III. Objašnjenje osnovnih pravnih instituta i pojedinačnih rešenja

           

Članom 1. predloženog zakona, predviđeno je da se Javna medijska ustanova “Radio televizija Vojvodine” do 31. decembra 2023. godine, delimično finansira iz Budžeta Republike Srbije za obavljanje osnovne delatnosti, koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa.

Stavom 2. istog člana predviđeno je da Vlada posebnim aktom urediti način prenosa obezbeđenih sredstava.

Članom 2. uređeno je da ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije”.

PREGLED ODREDABA KOJIMA SE DOPUNjUJE ZAKON O JAVNOM MEDIJSKOM SERVISU

“Član 62 v

            ZA OBAVLjANjE OSNOVNE DELATNOSTI, KOJA JE U FUNKCIJI OSTVARIVANjA JAVNOG INTERESA, JAVNA MEDIJSKA USTANOVA “RADIO-TELEVIZIJA VOJVODINE” DO 31. DECEMBRA 2023. GODINE DELIMIČNO SE FINANSIRA IZ BUDžETA REPUBLIKE SRBIJE.

            NAČIN PRENOŠENjA SREDSTAVA IZ STAVA 1. OVOG ČLANA, UREĐUJE VLADA POSEBNIM AKTOM.”

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine, 02.12.2022.