Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAŠTITNIK PREDUZETNIKA I PRIVREDNIKA SRBIJE: Podneta inicijativa za ukidanje odredbe o zatvaranju živih biznisa


Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" saopštilo je da je podnelo inicijativu ministarstvima finansija i privrede da se ukine odredba o zatvaranju živih biznisa, jer smatra da se time krši Ustavom zagarantovano pravo na rad.

- Legalno registrovani privredni subjekti u Srbiji predmet su učestalih kontrola inspekcijskih organa. Svedoci smo prakse da se legalni objekti često zatvaraju na 15 i više dana, čak i kad su u pitanju administrativno-tehnički propusti, a ne suštinski prekršaji ili utaje - navodi se u saopštenju Udruženja.

Ukazano je da su privrednici takođe izloženi veoma visokim novčanim kaznama, pri čemu se ne uzima u obzir ekonomska moć privrednog subjekta.

- Istovremeno se neregistrovani subjekti, koji predstavljaju crno tržište i nelojalnu konkurenciju retko kontrolišu, a novčane kazne za njih su vrlo male - istaklo je udruženje koje od Ministarstva privrede očekujemo da se obezbedi privredni ambijent u kojem će biti isplativije raditi legalno nego na crnom tržištu.

Ključnu ulogu u tome, kako je ocenjeno, imaju inspekcijski organi koji bi trebalo da postupaju savetodavno i da budu partneri legalnoj privredi koja ih plaća, a represivan faktor prema neregistrovanom tržištu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt eKapija, 30.11.2022.
Naslov: Redakcija