Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE USTAVA RS: Ustavni amandmani nisu usvojeni


Ustavni amandmani nisu usvojeni..., izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović, ali veruje da će pred novim sazivom Narodne skupštine Republike Srbije to biti jedna od prvih tačaka.

"To što ustavni amandmani nisu usvojeni nije krivica Ministarstva pravde, koje je više od dve godine radilo na sprovođenju javne rasprave i usaglašavanju sa Venecijanskom komisijom. Vlada je uputila Predlog Narodnoj skupštini, ali nismo mogli da predvidimo kakav će biti odnos snaga u Skupštini...", rekla je Kuburović.

Ona je naglasila da rasprava o najvišem pravnom aktu zaslužuje da u njoj učestvuju svi politički akteri u državi.

Ministarka je navela da to koči i neke druge poslove, pre svega čitav set zakona koje treba uskladiti sa budućim ustavnim amandmanima.

Govoreći o izmenama Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, 94/2016 i 35/2019), koje su usvojene u maju, a počele da se primenjuju 1. decembra, Kuburović je rekla da, iako je to zaokupilo najviše pažnje javnosti, doživotna kazna za najteža dela nije glavna izmena, već da je to pooštrena kaznena politika posebno kod povratnika i za proizvodnju i promet droge, kao i uvođenje novih krivičnih dela, poput napada na advokate i finansiranja terorizma.

Pooštrene su i kazne za veliki deo krivičnih dela koja imaju elemente nasilja, pre svega u porodici i na sportskim događajima, kao i za napade na službena lica.

"Razlog svemu ovome je blaga kaznena politika, pre svega osnovih sudova. Kad smo analizirali kaznenu politiku ustanovili smo da u većini slučajeva imamo uslovne osude, a nasilje ne možemo na taj način da rešimo, pa je jedna od preporuka bila da sa povećaju minimumi zaprećenih kazni", rekla je Kuburović.

Izvor: Vebsajt RTV, 02.12.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija