Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA O SLOBODNOJ TRGOVINI SA EVROAZIJSKOM EKONOMSKOM UNIJOM: Predviđeno proširenje zone slobodne trgovine na Kirgistan i Jermeniju


Na sednici Vlade Republike Srbije, održanoj 28. novembra 2019. godine, utvrđen je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije, sa jedne strane i Evroazijske ekonomske unije i njenih zemalja članica, s druge strane.

Ovaj sporazum (u originalu: Free Trade Agreement between the Republic of Serbia, on the one part and Euroasian Economic Union and its member states, on the other part) je potpisan 25. oktobra 2019. godine u Moskvi (Ruska Federacija).

Sporazum je značajan zbog proširenje zone slobodne trgovine (koju već imamo u trenutno važećim bilateralnim sporazumima sa Ruskom Federacijom, Belorusijom i Kazahstanom) na Kirgistan i Jermeniju. Sporazum ima neznatno izmenjene liste izuzetaka iz režima slobodne trgovine koje se odnose kako na uvoz u Srbiju, tako i na izvoz robe srpskog preferencijalnog porekla u članice Evroazijske ekonomske unije.

Ovaj sporazum takođe sadrži inovirane odredbe u delu koji se odnosi na preferencijalna pravila o poreklu, od kojih je najznačajnije ukidanje uslova direktnog plaćanja i unapređene odredbe u vezi sa saradnjom nadležnih organa.

Sporazum će stupiti na snagu 60 dana od dana dobijanja poslednjeg pisanog obaveštenja o završenoj proceduri ratifikacije od strane Evroazijske ekonomske unije, njenih država članica i Srbije.

Izvor: Redakcija, Nadica Pantović, 04.12.2019.