Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Forum Beogradskih gimnazija ima pet predloga za smanjenje i prevenciju nasilja u školama. Jedan od njih je uvođenje obaveznog društveno korisnog rada za roditelje dece, koja u školi načine teže povrede zabrana obaveza učenika


Roditelji dece koja se u školi ponašaju problematično za kaznu će se baviti društveno korisnim radom, koji bi podrazumevao i uređenje parkova i ulica. Do toga će doći ukoliko predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić uvaži predlog Foruma beogradskih gimnazija za smanjenje i prevenciju nasilja u školama.

Sastanku koji je u petak sazvala premijerka prisustvovali su ministri čija su polja relevantna za ovu temu, poput Mladena Šarčevića, Vanje Udovičića i Nebojše Stefanovića, a o prevenciji vršnjačkog nasilja govorio je i Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija (FBG), sindikat zaposlenih u beogradskim gimnazijama.

U ime Foruma predloženo je pet ideja, od kojih najzvučnije deluje uvođenje obaveznog društveno korisnog rada za roditelje dece, koja u školi načine teže povrede zabrana obaveza učenika.

Roditelji su se bunili kad je društveno koristan rad uveden za učenike, pa je pitanje kako će reagovati ako i sami budu morali da pomažu društvu.

- Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017, 27/2018 - dr. zakon, 10/2019 i 27/2018 - dr. zakon)su propisane kazne između 5.000 i 100.000 dinara za roditelje čija deca naprave neki prestup, a najviša kazna za koju mi znamo da je u praksi izrečena nekome iznosila je 5.000 dinara, i to dva ili tri puta. Svi su svesni da vaspitanje kreće od kuće i da roditelj mora da se angažuje oko svog deteta - kaže Aleksandar Markov.

Primer društveno korisnog rada koji Markov navodi jeste sakupljanje lišća, te ovakvi penali ne bi ugrozili porodice, odnosno roditelje, koji su u nezavidnoj materijalnoj situaciji.

- Cilj je da skrenemo pažnju da mora da se počne od kuće - kaže predsednik FBK.

On podseća da se sistem društveno korisnog rada primenjuje i kada su u pitanju sami učenici, i mada su iz Ministarstva prosvete prilikom uvođenja ovog principa početkom prošle školske godine govorili da je to vaspitna mera, a ne kazna - roditelji prema njoj imaju otpor.

Stoga se postavlja pitanje kako će reagovati ako im se naloži da će i sami morati da se bave humanitarnim radom kada dete pretuče druga iz razreda. Evo koji su se još predlozi našli.

Ministrima se, kaže Markov, najviše dopala ideja o vršnjačkoj edukaciji, kada bi studenti završnih godina Više kriminalističke škole i studenti psihologije držali predavanja učenicima starijih razredima, u cilju povećanja svesti o posledicama nasilnog ponašanja.

- Deca bolje reaguju kada im objašnjavaju njihovi vršnjaci nego mi odrasli. Ova ideja najviše se dopala ministru Stefanoviću.

Taj predlog uopšteno podrazumeva povećanje saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova i škola, u smislu uvođenja obaveznih predavanja koje bi predstavnici MUP-a organizovali u školama nekoliko puta u toku školske godine - za roditelje i decu.

Zanimljiva ideja koju je Forum istakao na ovom sastanku jeste i zabrana ulaska na fudbalske i košarkaške utakmice maloletnim licima mlađim od 16 godina bez pratnje roditelja.

- Ideja o ovoj zabrani nastala je jer se nasilje generiše na stadionima, a deca navijačke modele ponašanja prenose u škole. Roditelj odlučuje da li će dete povesti na neku utakmicu ili ne.

Uvođenje sistema besplatnih karata za muzeje i druge ustanove kulture za sve učenike i studente do navršene 26 godine takođe je jedan od predloga koji je FBG izneo na sastanku.

Taj model se uspešno primenjuje u Beču, kaže Markov. Nastavnici bi tokom nastave mogli da povedu ceo razred u muzej, a da ne opterećuju roditelje novcem za ulaznice, a đaci bi mogli i nakon nastave da obilaze mesta kulture.

- Nekome 200-300 dinara nije ništa, a nekome je izdatak. Deca imaju besplatan pristup rijalitiju i drugim sadržajima na internetu i televiziji, a za muzej moraju da plate ulaznicu. Cilj je da napravimo kulturni model.

Markov je učesnicima sastanka predložio i zajedničku medijsku kampanju koja će imati za cilj razvijanje svesti o vršnjačkom nasilju i ukidanje govora mržnje, a podsetio ih je i na predloge koje je Ministarstvu prosvete predočio pre nešto više od mesec dana. To su suspenzija đaka, zabrana prelaska u drugu školu tokom disciplinskog postupka, "study room", peticija protiv rijaliti programa.

- Za sada se ništa ne događa, iako smo imali obećanje ministarstva da će medijska kampanja početi. Nemamo odgovor ni da li će primeniti mere ili ne. -

Na pitanje kakav je opšti utisak ovog skorašnjeg sastanka, kolika su njegova očekivanja da će premijerka i ministri uvažiti predloge, Markov odgovara:

- Saslušali su. Krupan je korak što su pristali da sednu i razgovaraju. Deluje mi da postoji rešenost da se reši problem. Došli smo do toga da nam ljudi upadaju naoružani u škole - zaključuje Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Izvor: Vebsajt Blic, Maša Milojković, 02.12.2019.
Naslov: Redakcija