Zastava Bosne i Hercegovine

ISPLAĆENO 1,03 MILIJARDE DOLARA NA IME JAVNOG DUGA


“Srbija je smanjila javni dug za 1,03 milijarde dolara i njegovo učešće u BDP-u za dva procentna poena, sa 56,1 odsto na 54,1 odsto”, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je naveo da je u prvih devet meseci rast BDP-a bio 4,5 odsto, što je, kako kaže, najveći rast u poslednjih deset godina, dok se, s druge strane, nezaposlenost beleži istorijski minimum od 11,3 odsto. “Da vodimo odgovornu ekonomsku politiku pokazuje i broj novih zaposlenih od 370.000 u poslednje četiri godine, što je ogroman uspeh”, kaže Mali.

Ministar je podsetio i da je suficit u budžetu u prvih devet meseci bio 70 milijardi dinara, odnosno oko 600 miliona evra.

On je istakao da je budžet za 2019. godinu upravo usmeren ka tome da se zadrži nivo rasta privrede i da se povećaju investicije u infrastrukturu, kao i da se privrednici rasterete kroz razne poreske olakšice.

“Prioritet u poslednjih nekoliko godina nam je bio da obezbedimo što veću zaposlenost za naše građane, a za naredni period cilj su veće plate i penzije, kako bi iz godine u godinu rastao standard građana”, rekao je Mali.

Izvor: Izvod iz vesti sa vebsajta Ministarstva finansija, 4.12.2018.